„A böjtölés tisztítja a szívet, megvilágítja az értelmet, erősíti az akaratot (…) és meggyújtja a tisztaság világosságát.” (Szent Ágoston)

Hamvazószerdán megkezdődött a húsvétra felkészítő negyvennapos előkészületi időszak, a nagyböjt. Iskolánk tanulói e napon a Pestszentlőrinci Főplébánián szentmisén vettek részt, melyet Dr. Harmai Gábor plébános atya és Zirig Kristóf atya celebrált, a hamvazás szentelményét Faragó András diakónus atya segítségével szolgáltatták ki.

Tanulóink közül többen részt vesznek március 10-én a Pestszentlőrinci Főplébánia gyermek keresztútján, két stációt fognak vezetni. Az iskolában is szeretnénk keresztutat tartani a gyermekek számára a nagyböjti péntekeken. Iskolánk aulájában a gyermekek által V. Péter Mária művésztanár vezetésével készített keresztúti képeket tekinthetjük meg. Az idei nagyböjtben imádságainkat, fogadalmainkat a békéért ajánljuk föl.

Hamvazószredához a néphitben számos érdekesség kapcsolódik. A hagyomány szerint aki e napon hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Előfordult az is, hogy a templomból hazatérők összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakéval, hogy a fejfájás őket is elkerülje. A hamvazószerda és a nagyböjt első vasárnapja közötti három napot csonka hétnek nevezték. E csonka hét csütörtökjét kövér csütörtöknek vagy zabáló csütörtöknek is nevezték, mert ezen a napon újból szabad volt sokat enni, hogy elfogyasszák a farsangi maradékot.