Új szakkör indult iskolánkban a felsősöknek Budapesti Séták címmel. Minden hónapban egy péntek délután elindulunk a város belseje felé, hogy minél többet lássunk belőle a saját szemünkkel. A látottak és hallottak alapján csoportokban, versengve töltünk ki feladatlapokat és mérjük össze ügyességünket többféle játékban.

Első alkalommal a Duna-part csodáit kerestük föl. A Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat néztük meg, a Zikkurat tetejéről pedig Csepelt: igyekeztünk mindent megtudni e híres városrész múltjáról.

Másodszor az 1956-os forradalom szabadságharcosai, a legendás pesti srácok nyomán indultunk el. Terepszemlét tartottunk a Corvin közben, majd egy berendezett forradalmi főhadiszállást láttunk egy régi belvárosi ház pincéjében. Megnézhettük és kézbe vehettük a korabeli tárgyakat és ruhákat, így készülve a közelgő október 23-i ünnepre.

A következő úti célunk várhatóan a Gellérthegy lesz.

Kovács Ákos

 

A pesti srácok nyomában

Rendhagyó megemlékezés 1956-ról

A gyerekekkel együtt, mint érdeklődő, kíváncsi szülő, magam is részt vettem az októberi Budapesti Séták alkalmon.

Az 1956-os eseményekre emlékezve megtekintettük a Kilián laktanya épületét, körbejártuk a Corvin közt, megnéztük egy bérház pincéjét és padlását. A gyerekek párban dolgozva Ákos bácsi előadása alapján, illetve a Corvin mozinál elhelyezett emléktáblák segítségével keresték a válaszokat a kapott feladatlap kérdéseire.

A pesti bérház pincéjében meghallgathattak egy személyes élménybeszámolót is, mely egy rögtönzött kiállítással volt egybekötve. Korabeli tárgyak, ruhák, fegyverek (ezek persze mind színházi kellékek) bemutatásával lett megidézve a múlt.

A történelem így valóban megelevenedett a gyerekek számára, kézzelfogható valósággá vált.

Köszönet a sétáért Ákos bácsinak.

Papp Julianna

(Gáspár Péter Máté (8.B), Gáspár Julianna Ágota (6.A), Gáspár András Bálint (3.B) édesanyja)