Szülők, Kollégák és Diákok!

 

Katolikus iskolaként igyekszünk meghitt, lelki feltöltődést biztosító adventi és karácsonyi időszakot megélni diákjainkkal együtt. Idén az iskola aulájában elhelyezett közös adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét az ünnepi készülődés. Szentmise keretében áldotta meg Dr. Harmai Gábor plébános atya és Farkas Ferenc diakónus az osztályok által készített adventi koszorúkat. Erre az alkalomra az aulában karácsonyfadíszeinket is kiállítottuk, osztálytermeink díszbe öltöztek. Az ezutáni hétfő reggeli áhítatok is még bensőségesebbek voltak, mert az adventi koszorú további gyertyáit ilyenkor gyújtottuk meg. A december folyamán roráte szentmiséket szerveztünk minden osztálynak a kápolnánkban.

Fontosnak tartjuk az adakozást, ezért idén is megszerveztük hagyományos ajándékcsomag-gyűjtésünket a Szent Erzsébet Karitász Központ számára, amelynek keretében kétszázhúsz ajándékcsomag jött össze. Ezek Magyarországon és Kárpátalján élő nehéz sorsú gyermekekhez kerültek.

Szent Miklós ezúttal december 6-án a járványhelyzet miatt személyesen nem tudott eljönni, de elküldte ajándékait az osztályok részére, amiket az osztályfőnökök osztottak szét diákjaik között.

Fontos, hogy a néphagyományokat megéljük: ennek módjait az elmúlt évek során alakítottuk ki. Népszokásokat, néphagyományokat elevenítettünk fel, hogy legyen mire építeni a jelent. A lucázás mellett volt Luca-búza ültetés, betlehemezés, regölés, és hagymakalendárium-készítés is nálunk. Emellett szó esett a hagyományos magyar népi karácsonyi asztal összeállításáról is, amelyen alma a családtagok egységét, dió az egészséget, magvak a bő termést, a bab, borsó, a sütőtök és a lencse pedig a következő évi pénzbőséget jelentette. A karácsonyi asztal morzsáját a tyúkoknak adták, hogy jobban tojjanak. A valódi élményalapú oktatáshoz a vers- és történetmondás, valamint az éneklés is hozzá tartozik, erre versenyt nyert diákjainkat kértük fel magyar, német és angol nyelven. Karácsonyi képeslapkészítő pályázatunk díjátadója, és 2022-es iskolanaptárunk bemutatása is az ünnepi készülődés jegyében történt.

Az utolsó tanítási nap az iskolai karácsonnyal telt. Osztályfőnökeink osztálykarácsonyokat tartottak, ezeken a diákok a karácsonyi angyalkázás saját maguk által készített ajándékait adták át egymásnak, és kis közös műsort készítettek, vagy az ünnephez illő filmet néztek. Ezalatt gyónási lehetőséget biztosítottunk diákjainknak és tanárainknak. Az utána következő, Eredics Gergő atya által celebrált közös szentmisénkbe az osztályok a termeikből online kapcsolódtak be.

A karácsonyi projekt pillanatait egy filmben összegeztük, amit a járványhelyzetre való tekintettel online mutatunk be. Köszönöm tanárkollégáimnak, V. Péter Máriának, Bilku Marinának, Komárominé Kiss Gyöngyinek, Derzsi-Papp Csillának, Matus-Héra Valériának, Ádámné Kovács Renátának, Rodriguez Guadalupe nővérnek, Gorácz Józsefnek és Kovács Ákosnak, hogy társaim voltak a felkészítésben. Köszönöm minden kollégámnak a projekt szervezésében nyújtott segítséget. Külön köszönet illeti Ádám Csaba operatőrt áldozatos munkájáért, aki nélkül ez a film nem készülhetett volna el. Köszönöm minden diákunknak, hogy tanáraikkal évről évre együtt teremtik meg az advent és a karácsony hangulatát, ami áthatja a várakozás örömteli békéjét, és megszépíti hétköznapjainkat.

 

Áldott, boldog karácsonyi ünnepet kívánok szeretettel:

 

Kuti Margit igazgató