Kertünk kincsei Isten ajándéka – Terményáldás és családi délután a budapesti Szent Lőrinc-iskolában

A Magyar Kurír cikke a következő linken olvasható:

https://www.magyarkurir.hu/hazai/kertuk-kincsei-isten-ajandeka-termenyaldas-es-csaladi-delutan-szent-lorinc-iskolaban
(Magyar Kurír, 2021. 10. 02.)

 

Elismerő címek a pedagógusoknak

Kitüntetéseket vehettek át a kerület legjobb tanárai, tanítói és óvodapedagógusai június 12-én a Rózsa Művelődési Házban.

Ünnepi beszédében Ughy Attila a pedagógusok szerepéről szólva az erkölcsi törvények megismertetését mondta az egyik legfontosabb feladatnak, mondván, amikor a tanár „átveszi” a gyermeket a családtól, akkor ezt a világot tárja fel neki elsőként. A polgármester hozzátette: ez pedig nem megy másként, csak akkor, ha a pedagógus hiteles, és önmaga szolgáltat példát a gyermekeknek.
– A mi tanáraink példaképek, akikre nyugodt lelkiismerettel bízhatjuk lányainkat, fiainkat, mert tudjuk, hogy a legjobb helyen vannak, a legjobb emberek között. És minden délután, amikor hazatérnek, tudhatjuk azt is, hogy nemcsak a fejükben lévő kincsek gyarapodtak, hanem a szívükben lévők is. Amikor később látjuk, hogyan boldogulnak az életben, a büszkeségünk, a boldogságunk mellett nem szabad elfelednünk, hogy a gyümölcs közös munka eredménye, amit a család és a pedagógusok együtt végeztek el – mondta a beszédében a polgármester.

A pedagógusok tiszteletére rendezett ünnepi rendezvényen Ughy Attila és Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át a kitüntetéseket.
Az önkormányzat képviselő-testülete A kerület tanára elismerő címet adományozta Márkiné Gácsi Mónikának, az Eötvös Loránd Általános Iskola tanárának, Tillinger Péternének, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium tanárának, Turiné Jámbor Ritának, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézménye logopédusának és Bakos Péternek, a Darus Utcai Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola tanárának.
A kerület tanítója elismerő címet kapott dr. Diószeginé Szoboszlai Gyöngyi, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola és Papp Annamária, a Kassa Utcai Általános Iskola tanítója. A kerület óvodapedagógusa címmel ismerték el Bodnárné Szász Erzsébet (Napsugár óvoda), Komonné Farkas Erika Emese (Napraforgó óvoda) és Vargáné Szűcs Anna (Kerekerdő óvoda) munkáját. A kerület fiatal pedagógusa cím birtokosa Korponai Hajnalka, a Budapest XVIII. kerületi SOFI pedagógusa lett.
Az ünnepi rendezvény közönségét a Kozma Orsi Quartet szórakoztatta.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18708-elismero-cimek-a-pedagogusoknak
(BP18, 2019. 06. 13.)

 

Vendégváró

A TV18 Vendégváró című műsorában számolt be az iskola tavaszváró projektjéről és egyéb projekthetekről Kuti Margit igazgató és Gorácz József néptánctanár, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

 

Tavaszváró kiszebábégetés

https://www.varosgazda18.hu/wp-content/uploads/2019/04/VAROSKEP_2019.04.16_7.szam_.pdf
(Városkép, 2019. április 16., XXVIII. évfolyam 7. szám)

 

 

Szevasz tavasz!

https://www.bp18.hu/hirek/webhirado18/item/18494-szevasz-tavasz
(BP18, 2019. 04. 14.)

 

Ápolják és őrzik a régi kincset

Garantáltan jobban működik a nem kimondottan lélekemelő hivatali ügyintézés, ha a polgármesteri hivatal előterében nyolcvan diák tehetségtől, fantáziától duzzadó képzőművészeti alkotása fogadja a belépőket. Ez történt február 18-án, amikor a Városháza Galériában a Szent Lőrinc Katolikus Iskola tanulóinak alkotásaiból Adjon Isten jó éjszakát, küldje hozzánk szent angyalát címmel rendezett kiállítás megnyitóját tartották.

Különleges, nem a szokásos hangulata volt a megnyitó ünnepségnek. Már a tömött sorban érkező alkotók ujjongása – Nézd, anyu, az alsó sorban jobbról a harmadik festmény az enyém! – és az őket elkísérő szülők lelkesedése megadta az alaphangot a kiállítás sikeréhez. Ráadásul az értő szervezők más művészeti ágak ifjú képviselőinek előadását is beiktatták a programba.

Az iskola igazgatója, Kuti Margit köszöntötte Ughy Attila polgármestert, Galgóczy Zoltán és Szarvas Attila alpolgármestert, aki egyben a katolikus iskola igazgatóhelyettese, dr. Soósné Varga Mariann igazgatóhelyettest, illetve a kiállítás rendezőjét, V. Péter Mária felkészítő tanárt és a nagy számban megjelent vendégeket, majd a mikrofon elé invitálta Ughy Attilát, akinek megnyitó gondolataiból idézünk:
– Kodály Zoltán az Esti dal címet adta annak az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdalnak, amelyet maga gyűjtött 1922-ben Pásztón. Az itt látható alkotások nagy részét ez a mű ihlette. A felső tagozatos gyerekek a képzőművészet gazdag eszköztárát felhasználva formálták a dallamot képekké. Kincseket hallottatok, és a kincsekből újabb kincseket varázsoltatok. Gratulálok az alkotásokhoz!
A megnyitó sikeréhez hozzájárult Tolnai Tamás bravúros versmondása, a Kenderkóc néptáncegyüttes tüzes tánca és a Gerlice népdalkör hangulatos bemutatója is.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18289-apoljak-es-orzik-a-regi-kincset
(BP18, 2019. 02. 22.)

 

Újat, szépet és jót akar

A „szomszédból”, Kispestről, a Reménység Katolikus Általános Iskolából érkezett Kuti Margit kémia, fizika, tánc és dráma szakos tanár a tanév elején a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola élére.

Nyitott iroda

Kuti Margit az irodájában fogad. Lendületesen elmondott hitvallásában kiemeli: egy katolikus iskolának fontos feladata, hogy nyitott legyen mindenki előtt, közvetítse Isten szeretetét, és felkínálja a keresztény vallás megismerésének lehetőségét.
Ami a nyitottságot illeti, ennek feltétlenül megfelel az új igazgatónő, mert a beszélgetésünk alig egy tanórányi ideje alatt akkora „kopogtatóforgalom” van az irodája ajtaján, mintha egy jól fizető állást hirdettek volna meg.

És valóban, az iskola fenntartója, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága az elmúlt időben sokat tett azért, hogy egyre versenyképesebb legyen a tanárok fizetése. Az igazgatónő olyan számokat sorol, amelyekért már önmagukban érdemes a pedagóguspályát választani és minden gyerekre külön figyelmet fordítani.

Lehetőségek és eredmények

Elmondja, hogy már az érkezésekor észrevette, ebben az iskolában hatalmas lehetőség van. Ennek alapja a gyerekek jó képessége, a szülők segítőkészsége, a pedagógusok felkészültsége és lelkesedése, valamint a katolikus lelki vezetők odaadó munkája.
Így valósult meg, csapatmunkában három nagy projekt: a Kertünk kincsei – Isten ajándéka, a Mézes projektnap, valamint a Mátyás-emlékév lezárásaként a Mátyás király projektnap.
A diákok jövőjét szem előtt tartva a következő tanévtől játékos angol nyelvtanítást vezetnek be az első osztályosoknak. Emellett nagyobb súlyt helyeznek a művészeti nevelésre. Ennek pillérei az alkotókör, az énekkar, a népének, a néphagyományok és a néptánc. Új szakkörök indultak: cserkészet, budapesti séták, alkotókör, idegen nyelvi szakkör.

Munkáját már most igazolják az eredmények: a Szent Lőrinc diákjai kiválóan szerepeltek a Vörösmarty-szavalóversenyen, az első világháborús kerületi történelemversenyen, a helyi Ki mit tud? versenyen, a Bolyai matematika és anyanyelvi csapatversenyeken, a kerületi népdalversenyen és a kosárlabda-diákolimpián.
Azt is büszkén mondja, hogy a legutóbbi kerületi versenyre, a Gyermekszemmel – Évszakok, 2019 rajzpályázatra a 16 iskolából érkezett 349 pályamű között lőrinces diáké lett a győztes, sőt még két különdíjat és négy díjat is elhoztak. Ezek után díjazták a felkészítő művésztanárt és természetesen magát az iskolát is.
– Ide érkezve olyan tanári karral találkoztam, amelyik százszázalékosan a hivatásaként tekint a pedagógiára. Ezt kiváló technikai felszereltség szolgálja, amit a tanév során tovább bővítettünk. A gyerekek, a legkisebbektől a legnagyobbakig, magukkal hozzák a keresztény lelkiséget és a jólneveltséget. Erre az erős alapra bátran építkezünk. Szeretném még otthonosabbá tenni az iskolát, elérni, hogy az élménypedagógia a mindennapjaink része legyen, és hogy a széles szakköri és tehetséggondozási kínálatban mindenki megtalálhassa a maga útját.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18146-ujat-szepet-es-jot-akar
(BP18, 2019. 01. 17.)

 

Az évszakok gyermekszemmel

Egy híján 350 alkotás közül díjazták a legjobbakat a Gyermekszemmel kerületi rajzverseny január 11-i, kiállítás megnyitóval egybekötött eredményhirdetésén a Kondor Béla Közösségi Házban. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a közösségi ház együttműködésével tavaly szeptemberében meghirdetett kerületi rajzverseny célja az volt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét közvetlen környezetük természeti értékeire.
A 6-15 éves korosztály számára kiírt rajzpályázaton a gyerekek a különböző évszakokban megélt élményeiken keresztül mutatták be a XVIII. kerületet.
A díjakat Ughy Attila polgármester és Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át. A legjobb pályaművek egy 2019-es naptárat díszítenek, több különdíjas rajz pedig kártyanaptárokon jelent meg.
A “Gyermekszemmel” – 2019 ÉVSZAKOK kerületi rajzversenyt Nagy Orsolya (Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola) nyerte meg, a második helyen Lovas Luca (Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola) végzett, a harmadiknak járó díjat Vincze Nándor (Kastélydombi Általános Iskola) vehette át.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18139-az-evszakok-gyermekszemmel
(BP18, 2019. 01. 15.)

 

Kertünk kincsei, Isten ajándéka

Az apropó is hasonlóan kedves volt, hiszen az őszi hónapokban a termények betakarítása után szokták megáldani elődeink azt, amiért egész évben dolgoztak. A termést, a terményeket.
A gyönyörű tavaszias időben az iskola valamennyi diákja részt vett azon a szabadban rendezett szentmisén, amelyet Tampu Ababei József, a Pestszentlőrinc Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánia plébánosa celebrált. Az idei bőséges termésért mondott hálát azzal a 350 diákkal közösen, aki a Szent Lőrinc iskola padjaiban szerzi meg azt a tudást, amelyre építkezve tanulhat majd tovább.

Az iskola új igazgatónője, Kuti Margit és az igazgatóhelyettes, Szarvas Attila jogos büszkeséggel fogadhatta az érkezőket, hiszen ez a nap a lőrinceseknek is, a vendégnek is örök élményt adó lehetett.
Kérdésünkre az igazgatónő az iskola egyik fontos feladatát, a lelkiségre nevelést emelte ki, Szarvas Attila pedig azt, hogy büszkeség és öröm tölti el, ha az iskola diákjaira, s a megáldandó terményekre pillant.
Tegyük hozzá, teljes joggal, mert ahogy mondani szokták, festeni sem lehetne szebbet, mint amilyenek a kosarakban lévő gyümölcsök és zöldségek voltak. Valamennyi Isten ajándéka…
Az ünnepség után a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola diákjai szórakoztatták a „kollégákat” a színvonalas műsorukkal.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/17794-kertunk-kincsei-isten-ajandeka
(BP18, 2018. 10. 15.)

 

Varjú atya iskolája

Hogyan lett az egykori Ságváriból újra jónevű katolikus iskola? Varjú Imre elmeséli.

Bizonyára a tudatalatti tette, hogy amikor ennek az írásnak a címét leírtam, ezek a szavak „jöttek ki” a gépemből. Lehet, hogy nem is rosszul, lehet, hogy nem is tévedésből…

A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola természetesen nem a 86 éves nyugalmazott plébános, Varjú Imre tulajdona, de hogy a benne tanuló gyerekek akár ismeretlenül is sokat köszönhetnek az atyának, az egészen biztos. Főszerepet töltött be abban, hogy a 25 évvel ezelőtt még Ságvári Endre Általános Iskolának nevezett intézményből a római katolikus egyház jó nevű, megbecsült iskolája lett.
– Határozottnak kellett lenni, de végül sikerült, az egyházé lett az iskola is, a terület is. Már csak azért is jogos volt az igény, mert korábban a karmelita nővérek oktattak e falak között, tehát csak azt kaptuk vissza, ami a miénk volt.

A ma már nyugalmazott plébános közbenjárásának is köszönhetően 1993 őszén kezdhette meg itt az „első új tanévét” az egyház. Az idén szeptember 3-án induló oktatási év már a 26. lesz a sorban, vagyis elmondható, hogy a Szent Lőrincnek már van múltja, s főleg jó híre…
Az akkor még fiatalos, csupán 61 esztendős Varjú atya ma már a 86. évét tapossa, de ugyanolyan reménykedéssel és lelkesedéssel várja az őszt, mint mindig az elmúlt évtizedekben.
Az intézmény igazgatóhelyettese, Szarvas Attila alpolgármester elmondta, hogy az iskolában a 8 évfolyam 16 osztályában 340 gyermek tanul, s az épületben kápolna, könyvtár, olvasó- és számítástechnika-terem is van. A legbüszkébbek azonban arra az új tornateremre, amelyet a méretére és a felszereltségére tekintettel pontosabb tornacsarnoknak nevezni. Nem véletlen, hogy bajnoki kézilabda-mérkőzéseket is játszanak itt.
Varjú atya tehát a sajátjának érezheti az iskolát, az itt tanuló gyerekeket, mert bő negyedszázada ő alapozta meg azt, amit mára elértek.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/17481-varju-atya-iskolaja
(BP18, 2018. 07. 10.)

 

„Tornateremjen!” – Megáldották a pestszentlőrinci katolikus iskola új tornatermét

Erdő Péter bíboros áldotta meg március 21-én az idén 25 éves jubileumát ünneplő pestszentlőrinci Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola új tornatermét. Az intézmény több mint 350 diákja már 2017 decemberében birtokba vette a létesítményt.

Az iskola története 1903-ba nyúlik vissza: a park közepén álló villaépületben először a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek alapítottak fiúnevelő intézetet, ahol elsősorban hadiárvákról gondoskodtak. A szerzetesrendek betiltását követően általános iskola működött az épületben, melyet 1993-ban kaptak vissza a nővérek. A rend azzal a kikötéssel bocsátotta a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánia rendelkezésére az épületet, hogy benne csak oktatási intézményt lehet működtetni. Így alakult meg 25 évvel ezelőtt a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola.

A tornaterem vágya egyidős az intézmény létrejöttével – mondta Farkasné Szabó Éva igazgató. 2017 karácsonyáig csupán egy száz négyzetméteres tornaszoba állt a diákok rendelkezésére, önálló tornaterem építésére többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült pályázati forrást találni. 2015-ben azonban „népmesei fordulatot” vett a történet: a pestszentlőrinci Tempo Kézilabda Sportegyesület jelentkezett az intézmény vezetőjénél. Az egyesület éppen megfelelő helyszínt keresett egy műanyag borítású kézilabdapályának, és alkalmasnak látták az iskola nagy parkját, hogy felépülhessen pályázaton támogatást nyert létesítményük. A műanyag borítású pályát azonban télen nem lehetett használni, ezért az iskola továbbra is kitartott amellett, hogy fedett helyen tornázhassanak, sportolhassanak a diákok. A kezdeményezést a Magyar Kézilabda Szövetség karolta fel, de jelentősen hozzájárult a XVIII. kerületi önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye is.

„Sokan és sokat imádkoztak érte, ha szabad egy mottóval élnem: »Tornateremjen!« – és lőn!” – jegyezte meg tréfásan Csorvási László Ábel, a szülői választmány elnöke. A tornatermet 2017. december 22-én, az iskolai karácsonyi ünnepséget követően adták át a gyermekeknek. A létesítmény NB II-es mérkőzések lebonyolítására alkalmas; délelőtt az iskolások, délután és hétvégenként pedig a Tempo KSE használja.

A tornatermet március 21-én szentmise keretében áldotta meg Erdő Péter bíboros. Az eseményen részt vett Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója, Varjú Imre, a pestszentlőrinci főplébánia egykori plébánosa; az iskola alapítója és Csébi Lászlóné, az intézmény első igazgatója, aki pápai áldással ajándékozta meg az iskola közösségét. Jelen volt Tampu-Adabei József plébános, valamint a plébánián szolgálatot teljesítő Jézus Szíve Nővérek, illetve a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek közössége, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Tempo KSE, az építtető cég képviselői, továbbá az iskola volt és jelenlegi pedagógusai, szülők, diákok és öregdiákok.

Erdő Péter bíboros szentbeszédét teljes terjedelmében közöljük.

Kedves Igazgató asszony! Kedves Tanárok és Diákok!

Hálát adni jöttünk ma össze. Köszönetet mondunk azért, hogy ez a Szent Lőrincről nevezett katolikus iskola már huszonöt éve végzi munkáját itt, a kerületben. De hálát adunk Istennek azért is, mert elkészült az új tornacsarnok, amelyet most, a szentmise végén meg fogunk áldani. De az intézmények és az épületek akkor igazán hasznosak, ha minket magunkat is gazdagítanak, ha gondolkodásunkat, viselkedésünket, világlátásunkat formálják; tudásunkat, hitünket és szeretetünket erősítik. Minden tanév végén megkérdezhetjük magunktól, hogy mit fejlődtünk az elmúlt év során. Minden sikeresen elvégzett tanév érték, mert az életünk nem csupán kellemesen eltöltött órákból és napokból áll, hanem tart egy nagy cél felé. Ez a cél pedig az örök üdvösség. Minden földi eredmény akkor értékes, ha gyarapít minket az Isten és ember iránti szeretetben, ha közelebb visz bennünket végső célunkhoz.

Utunk során azonban el is fáradhatunk. Az evangéliumban arról hallottunk, hogy Jézus azokat hívja, akik megfáradtak és terheket hordoznak. Arról beszél, hogy vegyék magukra az ő igáját, mert az ő igája édes, és az ő terhe könnyű. Az igát Jézus korában a mózesi törvényre értették (vö. Sir 51,33), amelyre az idők haladtával rengeteg kötelező gyakorlat rakódott, olyannyira, hogy sokan ezt már elviselhetetlennek érezték (vö. ApCsel 15,10). Éppen ezért nem találtak lelki nyugalmat, mert mindig attól tartottak, hogy valamilyen előírást megszegnek, vagy valamiről megfeledkeznek. Jézus viszont éppen azt ígéri, hogy aki őt követi, az megtalálja lelkének nyugalmát. Mert Krisztus terhének szárnyai vannak, ahogy Szent Ágoston mondja, ez pedig a szeretet köteléke (vö. Oz 11,1–11). Nem a sok előírás, hanem a teljes Isten- és emberszeretet jelenti az utat Krisztus követői számára. A keresztény közösséget, az Egyházat sem elsősorban a közös törvények követése alapozza meg, hanem a közös emlékezés. Milyen közös emlékünk van nekünk, katolikus keresztényeknek? Jézus élete, tanítása, halála és feltámadása. És van életének egy mozzanata, amikor ő maga beszél arról, hogy emlékezzünk rá.

Az utolsó vacsorán ezt mondja: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” Ne fáradjunk bele újra és újra elolvasni a Szentírásból, és elmondani a közösségünkben, de máshol is Jézus történetét! És minden szentmisében idézzük fel az ő szeretetének emlékét!

Jövő héten már a nagyhét ünneplése következik. Nagycsütörtökön az esti szentmisében különösen is az utolsó vacsorára emlékezünk. Az utolsó vacsorán pedig Jézus azt is mondta apostolainak: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek”. A kenyérről pedig és a borról kijelentette, hogy az az ő teste, amelyet a tanítványokért ad, és az ő vére, amelyet a tanítványokért ontanak (Lk 22,15.19–21). Krisztus keresztáldozata az Atya iránti szeretetének beteljesedése, az Atya akaratára mondott igen valósul meg benne. Ugyanakkor az irántunk való szeretet legnagyobb megnyilvánulása is. Az Eucharisztia mint a keresztáldozat jelenvalóvá tétele ezt a szeretetet őrzi körünkben. Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve újítsuk meg magunkban a hálás és segítőkész szeretet érzését! Az érzést pedig kövessék tettek: személyes imádság, apróbb és nagyobb önmegtagadások és a segítő szeretet gesztusai. Látogassuk az időseket és a betegeket, de akár segítsünk otthon a háztartásban, ha erre van szükség. Mindezt pedig azzal a gondolattal és hittel tegyük, hogy így leszünk részesei Isten nagyszerű tervének, így válik igazzá, értelmessé és értékessé az életünk.

Adjon Isten lendületet, erőt és virágzást ennek a katolikus iskolának; áldja meg mindazokat, akik itt tanulnak vagy dolgoznak! Jutalmazza meg bőségesen azokat is, akik az iskola működéséhez és a tornacsarnok építéséhez és fenntartásához imádságaikkal, támogatásukkal és munkájukkal hozzájárultak!

Szent Lőrinc vértanú diakónus, könyörögj értünk! Ámen.

A szentmisét követően Szabóné Farkas Éva köszönetet mondott azoknak, akik segítették megvalósítani az iskola „legmerészebb álmát”, az önálló tornatermet; majd díszoklevéllel jutalmazott meg hét egykori diákot, akik jelentős nemzetközi eredményeket értek el sportágukban. Az okleveleket az iskola jelenlegi élsportoló diákjai adták át.

Ughy Attila polgármester beszédében elismerését fejezte ki az intézménynek, mivel nemcsak a fizikai valóságban, hanem szívükben is méltó helyen áll a tornaterem, hiszen a közösség huszonöt éven keresztül hitt abban, hogy felépül a létesítmény.

Az ünnepséget az iskola diákjainak műsora zárta.

https://www.magyarkurir.hu/hazai/-tornateremjen-megaldottak-pestszentrorinci-katolikus-iskola-tornatermet
(Magyar Kurír, 2018. 03. 22.)