2022. március 17-én, csütörtökön ünnepeltük Szent Patrik napját iskolánkban.

Fontossága kettős: egyrészt egy olyan szentről van szó, aki Írország védőszentje, és akit ma is széles körben tisztelnek. Másrészt kulturális vonatkozásban is jelentős ismereteket szerezhetnek a tanulók azáltal, hogy megismerkednek ezzel az ünneppel.

Korcsoportra lebontva lett összeállítva olyan feladatsor, melyből az angol tanárok opcionálisan válogathattak az esemény napján, illetve az azt megelőző napokban. Az elsős tanulók részére Ádámné Kovács Renáta készült feladatokkal. A 2-3-4. osztályok részére készült egy összeállítás, melyben rövid életrajzi rajzfilm, színező, kvíz illetve szókinccsel kapcsolatos Bingo játék található. Az 5-6. évfolyam számára szintén rövid videó, életrajzi ismertető, valamint kvízjáték, a 7-8. évfolyamokon pedig egy részletesebb, PPT-formátumú ismertető, ír szólásmondások valamint kvízjáték került az összeállításba. Volt olyan csoport, ahol tematikus szabaduló-szoba játékot játszottak.  Néhány csoporttal még kincsvadászatot is sikerült rendezni Szent Patrik életéről szóló kérdésekkel, rejtvényekkel.

A nap elején már reggel nyolc óra előtt Kiss Attila hitoktató Szent Patrik gondolataival nyitotta a eseményt, a szentháromságról beszélt a gyerekeknek, amelyet Szent Patrik – a maga idejében – a háromágú lóherével szemléltetett. Ezt követte Kósa Réka 7. osztályos tanuló, aki röviden felolvasta Szent Patrik életének főbb állomásait, eseményeit. Az ismertető végén pedig Beély Botond 6. osztályos tanuló mondott el Szent Patrik ’Breastplate’ című imájából egy részletet.

A bejáratnál, az aulában kialakításra került egy „tematikus asztal”, melyen megtalálható volt szinte minden olyan elem, mely Szent Patrik napjához kötődik: a három ágú lóhere (Szentháromság jelképe), a lóhere (a szerencse jelképe), a kelta kereszt, az aranypénz, a kígyó, stb.  A részletes információkat szemléltető és leíró poszternek köszönhetően még többet tudhattak meg a tanulók erről az ünnepről. Készült egy festett óriás szivárvány is kartonból, melynek a végén egy kincsesláda volt tele finomságokkal, vagyis arany (csokoládé) pénzérmékkel. A nap végén mindenki vehetett a finomságokból.

Szent Patrik a szívén viselte a pogányok sorsát, akik addig a természetben keresték Istent: a tűznek hódoltak és a napot imádták. A zöld szín, valamint a lóhere innen kerültek be az ünnep hagyományrendszerébe. Igyekezett ezeket a térítései során alkalmazni, hogy természetközelibb legyen a pogányok számára a kereszténségre való megtérés.