A PÉNZ7 – PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÓI TÉMAHÉT elnevezésű projektbe az idei tanévben volt először lehetőségünk bekapcsolódni.
Pedagógusként nehéz volt elképzelnem mivel töltsem ki ezeket az órákat, hogyan lehetne a gyerekek számára nemcsak érthetővé, de élményszerűvé is tenni. Önálló ötletekkel csak a plakátnál dolgoztunk, az olvasás és technika óráknál felhasználtuk az interneten elérhető szakemberek által elkészített óraterveket.

A vártnál sokkal nagyobb lelkesedéssel fogadták a gyerekek a bejelentést miről is fog szólni az olvasás óra. Úgy terveztem, hogy a hétfői napon legyen, amikor az életvitel, technika óránk is van, így folytathattuk a gondolatmenetet egy kis kézműveskedéssel.

Témánk a takarékosság, befektetés volt, amihez elég jól hozzá tudott szólni mindenki, hiszen majdnem mindegyikük gyűjt valamire, sőt többen nagyon jó családi példákat is hoztak. A technika óra keretében elkészített kutyanyelves persely többeknek ismerős volt már, láttak eredeti fémből készültet szüleik gyermekkorából.

Egy napközis délutánt is rászántunk a téma befejezésére, ekkor alkottuk meg a sok színes rajzzal díszített plakátunkat.

Pénzügyi témát járt körbe még a fogalmazás gyakorlására feladott heti írás is: „Mi az a kamat?” címmel írtak ismereteikről a gyerekek.

A rendhagyó órák nagyon hasznosak voltak. Sikerült a gyerekek meglévő tudását új információkkal gazdagítani, melyeket a későbbiekben remélhetőleg alkalmazni is tudnak majd.

Papp Dolli