2022. február 16-án ünnepeltük a palacsinta napot az iskolában. A palacsinta nap hagyománya egészen 1445-ig vezethető vissza, és a Közép-Angliai Olney városához köthető, ahol először rendeztek palacsintadobó versenyt. A nehézsége abból adódik, hogy a palacsintákat egy-egy serpenyőben viszik, illetve futnak vele a versenyzők. Az ügyesebbek pörgethetik is közben. A palacsinta világnapja a Nagyböjt kezdete előtti utolsó nap, amikor még utoljára lehet nagy lakomát tartani. A palacsintakészítés nagyon jó alkalom volt arra, hogy felhasználják a maradék zsírt és tojást, amelyet a Nagyböjtben nem lehet fogyasztani.

Az osztályokban ehhez a versenyhez kapcsolódó kisfilmet néztünk, megbeszéltünk, hogy a gyerekek élőben is láthassák, hogy hogyan néz ki az angolszász kultúrkörben egy lassan 600 éves múltra visszatekintő verseny. A tevékenységünk része volt a nagyobbaknál idegen nyelvű kvízek, a kisebbeknél nekik szóló videók és palacsinta-recepttel kapcsolatos játék.

A kis programunkat színesítette, hogy a gyerekekkel meglátogattuk a német csoportokat. Nagy sikert aratott a sok-sok palacsinta, amivel érkeztünk. Egyrészt a gesztussal megköszöntük nekik a fantasztikusan finom réteseket, másrészt egy kicsit megismertettük velük is ennek a hagyománynak a hátterét. Az osztálytermekbe visszatérve minden osztállyal elfogyasztottuk az általuk hozott-készített finomságokat és vicces palacsintasütős videókkal, beszélgetéssel és a játékokkal töltöttük el a fennmaradó időt.

A gyerekek elmondása szerint az volt a legnehezebb, hogy kivárják a saját órájukat, amikor sorra kerülnek, hiszen az odakészített finomság a nap kezdetétől már a termekben volt, és hívogató táncot járt az érzékszerveikkel.