A Ne féljetek! című online kiállítással emlékezünk a száz éve született Szent II. János Pál pápára. Szeretettel hívjuk honlapunk kedves látogatóit, olvassák el V. Péter Mária művésztanár virtuális tárlatvezetését, majd lejjebb görgetve tekintsék meg diákjaink projektmunkában elkészített alkotásait!

 

Virtuális tárlatvezetés

Nem sokkal vagyunk túl Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján.

Nagy öröm számomra, hogy iskolánk, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola projekthetének keretében megemlékezhetünk róla és felidézhetjük az ő nagy és csodálatos alakját, példáját.

Megválasztása utáni első üzenete az emberekhez, „Ne féljetek”!, egész lényét áthatotta, szinte sugárzott róla a ne féljetek derűje, és ez a derű meghatározta egész szolgálatát.

Nagy Szent János Pál az egyetemes emberiség nevében gondolkodott. 27 éves pápasága alatt minden egyes emberért felelősséget érzett, erősített, bátorított minket. Az emberek iránti odaadó szeretete egész életén át végigkísérte.

Egyházfői szolgálatát nagyban meghatározta a fiatalokkal való kapcsolata.

A Szentatyát a fiatalok pápájaként is szokták emlegetni.

Bíró László püspök megkérdezte a Szentatyát, hogy mi a legnagyobb öröme a világegyházban? A Szentatya maga elé nézett egy pillanatra, majd fölragyogott az arca: A fiatalok – mondta.

 Akárhová utazott is a világban, mindig kereste a fiatalokkal való találkozást és lenyűgöző módon értette meg magát velük. Ha kellett, együtt énekelt, táncolt az őt ünneplő fiatalokkal, mosolygott, tréfált, nevetett. Ugyanakkor nem engedett az erkölcsi mértékekből és a népszerűtlenséget is vállalta, ha a hit és az erkölcs fontos kérdéseiben kellett kiállnia. Tette mindezt szeretetből, ahogy ezt el is mondta a fiataloknak 2003-ban a XVIII. Ifjúsági Világnapra írt üzenetében.

„Kedves fiatalok! Mindig új öröm számomra, amikor külön üzenettel fordulok hozzátok az Ifjúsági Világnap alkalmából, hogy ily módon is kifejezzem szeretetemet irántatok.
Ma Krisztus kifejezetten azt kéri tőletek, hogy fogadjátok be Máriát értékeitek közé, hogy megtanuljátok Tőle az alázatos és nagylelkű magatartást.
Teljes bizalommal hagyatkozzatok rá! Tükrözzetek vissza valamit Krisztus szépségéből. Táruljatok ki a Szentlélek sugallatának, váljatok félelmet nem ismerő apostolokká, legyetek képesek arra, hogy a szeretet tüzét és az igazság világosságát sugározzátok magatok körül. Mária iskolájában fedezzétek föl a konkrét feladatot, amit Krisztus vár tőletek, tanuljátok meg, hogy életetekben az első hely az Övé legyen, és feléje irányuljanak gondolataitok és cselekedeteitek.”

II. János Pál 1985 virágvasárnapján intézett először apostoli levelet a világ ifjúságához. Ez a rendszeresen megrendezésre kerülő esemény fiatalok millióinak ad életre szóló élményt.

Magyarországra 1991-ben látogatott először a pápa.

“És én az Ő nevében megölellek titeket” – üzente az egész magyar ifjúságnak.

A Szentatyát öregségében és betegségében is boldoggá tette a fiatalokkal való találkozás. 2005. április 2-án, a halála előtt pár órával egy szeretettel teli utolsó gondolatot küldött nekik:

“Kerestelek benneteket és most eljöttetek hozzám. Köszönöm nektek!”

A centenáriumra készülve a gyerekekkel megismertük, és feldolgoztuk Karol Wojtyla életútját. Kiválasztottuk életének főbb állomásait és különböző grafikai, festészeti technikákkal vizualizáltuk ezt a hosszú és rögös, de mindig Krisztus akaratára épített, a Szentlélek iránti engedelmességben megélt, és a Szűzanya pártfogását kérő, szent életutat. A gyermekkort, a katonaéveket, a munkást a kőfejtőben, a papszentelést, a kápláni éveket, a fiatalokkal való törődést, az érseki, bíborosi éveket, a Mária-tiszteletet, a számos hobbit, pápaságának éveit, hatását a politikai eseményekre, utazásait, az Ifjúsági Világtalálkozókat, a merényletet, magyarországi látogatását, betegségének hordozását, halálát, szentté avatását.

Zárásként álljon itt egyik legfontosabb üzenete:

“Ne féljetek kimenni az utakra, a nyilvánosság elé, ahogy az első apostolok tették, akik hirdették Krisztus és a megváltás örömhírét a városok, a központok és a falak terein. Nem annak van itt az ideje, hogy szégyelljétek az evangéliumot. Annak van itt az ideje, hogy a háztetőkről hirdessétek!”

Az online kiállításon látható alkotásokat a felső tagozatos diákok, illetve az Alkotókörös gyermekek készítették.

KIÁLLÍTÓ DIÁKOK: Báder Adél, Bajor Barnabás, Balázs-Almási Zoltán, Balogh Enikő, BeckTímea, Boldizsár Eszter, Csaba Márton, Deák Boglárka, Dobra Emese, Fedeles Zsófia, Földi Szabina, Hofbauer Kinga, Hős Csenge, Imre Kata, Kanyok Anett, Karsai-Bíró Álmos,
Kis Liza, Komáromi Anna, Langó Kinga, Máder Vilmos, Magyar Kincső, Magyar Zselyke, Magyari Nándor, Margetin Máté, Mózes András, Nagy Huba, Pádár Katalin, Pálfalvi Katalin, Papp Natasa, Rózsahegyi Mirjam, Ruzsa Dominik, Schubert Fanni, Szabó Nikolett,
Szigeti Hanna, Tóth Dorottya, Ursu Berta, Wáczek Félix.

 

Érdekességek:

– Karol Wojtylának fiatalon szenvedélye volt az idegen nyelvek tanulása. 18 éves korára 12 nyelven tudott társalgási szinten beszélni: a lengyel mellett latinul, olaszul, spanyolul, portugálul, franciául, angolul, németül, ukránul, szerb-horvátul, szlovákul és eszperantóul.

– II. János Pál halálakor a jelenlevő fiatalok tizennyolcezer üzenetet hagytak a Szent Péter téren. Ezekből ezerötszáz olvasható a boldoggá avatásra megjelent Ciao Papa! (Szia Pápa!) című könyvben.”

– II. János Pál szentté avatására kevesebb, mint tíz évvel halála után került sor. Ennél gyorsabb csak Padovai Szent Antal kanonizációja volt a 13. században.

 

Ajánlás:

– Virtuális látogatást tehetünk Szent II. János Pál pápa wadowicei szülőházában.
A virtuális bemutató IDE kattintva közvetlenül elérhető.

II. János Pál beszéde a magyar ifjúsághoz (1991).
https://youtu.be/7fMbqzuLBag

 

V. Péter Mária
művésztanár

 

Képgaléria