A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola harminc éves jubileumát ünnepelte 2023. május 15-én (hétfőn) délután. A szentmisét Dr. Martos Levente Balázs püspök atya celebrálta kilenc atyával együtt. Gyetván Gábor atya, az EKIF főigazgatója, Dr. Harmai Gábor plébános, Dr. Varjú Imre, Eredics Gergő, Erdős Attila, Mahimai Raj Anthony, Gável Henrik és Dr. Osztie Zoltán atyák, valamint Faragó András diakónus vett részt a szentmise bemutatásában. A zenei szolgálatot iskolánk diákjaiból és szülői közösségéből álló kórusa végezte. A püspök atya megáldotta a Szent Józsefről nevezett Boldog Mária Terézia anya, a Jézus Isteni Szívének Karmelita Nővérei alapítónője képét és iskolánk kápolnáját.

Kuti Margit igazgató a házigazda őszinte örömével köszöntötte az ünnepség minden résztvevőjét, majd így folytatta: „Az alapítás óta eltelt harminc évről emlékezünk meg a 2022-2023-as tanévben nagyszabású jubileumi ünnepségsorozattal. Új címert és saját énekeskönyvet készítettünk. Az aulában művészeti kiállítással, a könyvtárban pedig iskolatörténeti tárlattal várjuk a kedves látogatókat.” Beszédében kiemelte, hogy katolikus iskolaként figyelünk egyházunk nagyjainak útmutatására. Elmondta, milyen felemelő élmény volt, hogy tanulóinkkal együtt Ferenc pápával találkoztunk a Papp László Sportarénában, és hogy a családokkal együtt sokan részt vettünk a Kossuth téri szentmiséjén is.

Ezután következett az ünnepi műsor, amelyben kultúránk kincseiből hoztunk egy csokorra valót énekkel, táncokkal és versekkel. Vendégeink többek között láthattak a Felső-Tiszavidéktől egészen a Délvidékig terjedő területről származó jászsági táncokat, és hallhatták az egyik legsajátosabb, leginkább karakteres tájunkról, Erdélyből származó költő, Kányádi Sándor Nyergestető című versét, ami a székelyek legendás hősiességének állít emléket. A történelmi Magyarország kultúrája bemutatásának fő célja az volt, “hogy hitünkben növekedve egymással és a többi nemzettel békességben éljünk, reménnyel építsük földi hazánkat, és parancsaidat teljesítve eljussunk az örök hazába” – ahogy azt nemrégiben Ferenc pápa látogatására készülve kértük Istentől reggelente közös imáinkban diákjainkkal együtt.