2022. március 6. (vasárnap)

 

Kedves Szülők, Kollégák és Diákok!

 

Félkövérrel szedve kiemeltük a legújabb információkat és szabályokat.

 

Új járványügyi eljárásrend

A kormány döntése alapján, a fiatalok körében jóval enyhébb tüneteket produkáló omikron variáns előtérbe kerülésével és az 5-11 évesek átoltottságának folyamatos emelkedésével együtt megváltozik az iskolai járványkezelési protokoll. Január 15-től amennyiben egy iskolai tanuló esetében COVID-19 fertőzés igazolódik, a fertőzött tanuló a járványügyi protokollnak megfelelően 7 nap karanténba kerül, ami 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan, és a légúti tünetei (pl. köhögés, tüsszögés) megszűntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén a tanuló visszatérhet az intézménybe. Az érintett osztályban folytatódik a jelenléti munkarend szerinti nevelés-oktatás azon tanulók számára, akik oltottak. Oltottnak minősül az, aki már legalább egy oltást kapott. A fertőzöttel kontaktszemélynek minősülő, nem oltott tanulók 5 napra karanténba kerülnek, számukra ezen idő alatt iskolánk gondoskodik a feldolgozott tananyag, házi feladat megküldéséről az iskolánkban eddig megszokott módon (osztálycsoportok, tanulópárok stb.). Az új eljárásrend nem teszi kötelezővé az online oktatás megszervezését az otthon lévő tanulók számára. Iskolánk nagy számú hiányzás esetén az adott osztályban folyó jelenléti oktatást megpróbálja közvetíteni a Teams-en keresztül.

 

Új járványügyi intézkedési terv

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. Amennyiben egy diák koronavírusos lesz, a szülő haladéktalanul írjon emailt az osztályfőnöknek és az intézménynek a gazdasagi(kukac)sztlorinc.hu e-mail címre, amelyben az alábbiaknak kell szerepelnie.

– Ebédlemondás az adott időszakra (különösen fontos)
– A diák teljes, hivatalos neve
– Osztálya
– Oltott-e a diák, és ha igen, hányszor?
– Tünetei
– Mikor volt utoljára iskolában?
– A hivatalos, orvos által készített vagy elfogadott koronavírus-teszt csatolva

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (pl. szív-érrendszeri, légzőszervi és rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, továbbá annak a tanulónak az iskolai hiányzását, akit a szülő a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerinti alapos okra hivatkozással nem enged iskolába, igazolt hiányzásnak tekintjük. Ezen időszakban az érintett tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett , iskolánkban már megszokott kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban. Kérjük, valóban csak indokolt esetben éljenek ezzel a lehetőséggel.

Igazolt hiányzásnak tekintjük, ha a tanuló hatósági karanténba kerül, a részére előírt karantén időszakára.

A tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel, általánosan, előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak.

Igazolt COVID-19 fertőzés esetén a vezetőség a területi népegészségügyi hatóságot, azaz a Fővárosi Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörben eljáró kerületi hivatalát tájékoztatja.

Az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe.

 

Iskolánkban az átoltottság a pedagógusok és technikai dolgozók részéről száz százalékos, a legtöbben már a harmadik oltásnál tartanak, az oltásra jogosult tanulóink körében pedig mintegy nyolcvan százalékos az oltottság aránya, a nemzetközi és helyi járványügyi tendenciák mégis aggodalomra adnak okot. Sajnos minden osztályban még mindig van be nem oltott diák, erősen javasoljuk a kedves szülőknek, hogy oltassák be őket. Nemrég megnyílt a lehetőség az 5-11 éves korosztály oltására is, nyomatékosan kérjük a kedves Szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket mindannyiunk védelme érdekében.

 

Ismétlő (harmadik) oltás igénylése lehetséges, amelyhez kizárólag Pfizer oltóanyagot biztosítanak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott szakmai ajánlás alapján az alapimmunizálástól (a második oltás beadásától) legalább 4 hónapnak szükséges eltelnie a harmadik oltás felvétele előtt.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az 5-11 éves korosztály számára az oltási lehetőség előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján kizárólag az erre kijelölt kórházi és járóbeteg-szakellátó intézményekben, valamint házi gyermekorvosoknál történhet.

 

Iskolánkban az egész épületben rendszeres a mindenre kiterjedő, alapos fertőtlenítés, az ebédlőben is minden óvintézkedést megteszünk egészségünk érdekében. Diákjaink, pedagógusaink és dolgozóink most is rendszeresen fertőtlenítik kezüket. Napközben a mosdókat, kilincseket, az osztálytermekben az asztalokat és az ebédlőt fertőtlenítik az iskola takarítói. Mindenkinek erősen javasoljuk a harmadik oltás felvételét annak rendkívüli fontossága miatt.

Az iskola helyzete az Oktatási Hivatal intézkedési tervének értelmében:

 • Az iskolavezetésnek nincs döntési jogköre abban, hogy egyes tanulók, osztályok vagy évfolyamok tantermi vagy digitális munkarendben tanuljanak. Az iskolavezetés nem küldhet karanténba senkit.
 • Ha egy osztályban koronavírusos vagy gyanús eset fordul elő, az iskola tájékoztatja a Nemzeti Népegészségügyi Központ területileg illetékes osztályát, amely határozatot hoz az ügyben a karantén pontos időpontjáról, amit a családoknak be kell tartani.
 • Az Operatív Törzs nem rendel el tantermen kívüli, digitális munkarendet.

 

A fertőzések számának csökkenése miatt február 28-tól (hétfőtől) tartunk tanórán kívüli délutáni foglalkozásokat (szakkör, sportkör, sakk, szolfézs, énekkar stb.).

Kérjük, az alábbiak betartásával mindannyian járuljunk hozzá a járvány elleni védekezéshez!

 • Az iskolában nem kötelező maszkot hordani, de aki veszélyeztetettnek érzi magát, továbbra is viselheti.
 • A szünetekben az osztályok a számukra kijelölt helyeken tartózkodjanak az udvaron.
 • Kérjük, beteg gyermeket ne küldjenek iskolába, minden esetben vigyék orvoshoz.
 • Mondjuk el gyermekeinknek a helyzet súlyosbodását és a rájuk vonatkozó fontos, kötelezően betartandó szabályokat.
 • Jó idő esetén a testnevelés és a drámaórákat a szabadban tartjuk, ezért kérjük, mindenki hozzon melegítőalsót és melegítőfelsőt.
 • Köhögés, tüsszögés a szabályok betartásával történjen, könyökhajlatba, esetleg zsebkendőbe, amit azonnal ki kell dobni.
 • Az ügyeket, konzultációkat, fogadóórákat telefonon vagy online intézzük, a szülők személyesen csak indokolt esetben jöhetnek be az iskolába.
 • A szülők gyermekeiket az iskola kapujáig kísérhetik.
 • A gyülekezés során az osztályok a számukra kijelölt helyen várják a beengedést.
 • A bejáratoknál bejövetelkor vírusölő hatású, szenzoros kézfertőtlenítőket használunk, ezt a pedagógusok ellenőrzik. Az osztálytermekben is van kihelyezett kézfertőtlenítő gél.
 • A diákok kerüljék az osztályok közti fizikai érintkezést, az iskolatársak távolról köszöntsék egymást.
 • Órák után mindent el kell pakolni a tantermekben az asztalokról, mert fertőtlenítjük a felületüket.
 • A mosdókban lévő elektromos kézszárító gépek használata kötelező.
 • A hetesek az eddiginél gyakrabban szellőztessenek.
 • A szülők a leadott időpont szerint, pontosan érkezzenek a gyerekért.

Kérjük szíves együttműködésüket, hiszen ezekkel az óvintézkedésekkel vigyázzunk egymásra és gyermekeinkre.

 

Köszönettel:

Az iskolavezetés