Október 8-án a Magyar Nemzeti Múzeumban jártunk, ahol egy kedves múzeumpedagógus segítségével beleláthattunk a lovagok életébe.

Indulás előtt az iskolában közösen megnéztünk egy ppt-t, amiből megtudhatták a gyerekek, kikből válhatott lovag, milyen felszerelésük volt, hogyan váltak apródokból fegyverhordozókká, majd lovaggá. A múzeumban hol csoportokban, hol közösen beszélték meg a lovagkor jellemzőit, oldottak meg különböző feladatokat.  Minden csoport kapott egy képet, amiről el kellett mesélni, hogy mit ábrázol, kik szerepelnek rajta, milyen eseményről mesélhet.

Megismerhettük a lovagkor jellemző viseletét is.

A fiúk felpróbálhatták a sisak alatt viselt láncos csuklyát és sapkát, apródruhát ölthettek, kézbe vehettek egy kétélű kardot, fazéksisakot.  A lányok pártát, fátyollal borított hennint tehettek a fejükre. A cukorsüvegről gyakran fátyol csüngött alá. Kártyákon szereplő eseményt kellett beöltözve némán, állóképben megjeleníteniük. A foglalkozás végén pedig liliomos pénzérméket vertek a gyerekek. A múzeumból kijőve megnéztük a felújított Arany János-szobrot Rozgonyi Piroskával és Toldi Miklóssal.

A napot a Múzeumkertben történő falatozással és játékkal fejeztük be.

A századforduló hangulatát idézi a kialakított új játszótér. A Pál utcai fiúkból is jól ismert játékok, verkli és egy lóvasúti kocsi is található az árnyas parkban.