Ötvenhatos emlékhelyeken jártak a nyolcadikosok.

Három nyolcadikos osztályunk indult el a október 11-én csütörtökön, egy napsütéses délelőttön Kuti Margit igazgatónő, dr. Soósné Varga Mariann és Szarvas Attila igazgatóhelyettesek, Kistelekiné Makay Ilona tanárnő és Kovács Ákos tanár úr vezetésével, hogy végiglátogassa az ötvenhatos forradalom emlékhelyeit.

Az út első állomásán, az Új köztemető 301-es parcellájában a forradalom utáni megtorlás leghíresebb áldozatai nyugszanak: Nagy Imre és társai mellett Angyal István, Mansfeld Péter, Tóth Ilona és még számtalan hős példakép. Diákjaink mindannyiukról alapos bemutatást hallhattak, amit a forradalomról szóló ismeretterjesztő kisfilmek egészítettek ki.

A következő állomást, a Kisfogház Emlékhely nyomasztó börtönfolyosóit mélyen megrendülve járták be a nyolcadikosok, hiszen ezen a helyen töltötték utolsó napjaikat a halálraítélt forradalmárok, sokukat itt is végezték ki.

Az utolsó állomás a Hargita tér volt: az itteni ötvenhatos emlékhely utcakövekből rakott bazalttömbje méltósággal magasodik a környezete fölé, a köveken a forradalom egy-egy hősi halottjának nevével. Makay Ilona tanárnő és Szarvas Attila igazgatóhelyettes úr összefoglalója után a diákok körbejárták az emlékművet, megkeresték rajta az újonnan megismert neveket.

Az egész évfolyam tiszteletteljes magatartásának, csöndes figyelmének köszönhető, hogy ez a délelőtt több volt, mint egy egyszerű tanulmányi kirándulás: igazi ünneppé vált.