Híreink

Iskolánk életének kisebb-nagyobb eseményei:

IGAZGATÓI laudátió

Szent Gellért-díj adományozására

 

Dr. Kistelekiné Makay Ilona Éva

Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola

 

A 25 éve működő iskolánk tantestületének alapító tagja, meghatározó személyisége. Színes egyénisége, elkötelezett munkavégzése, a kultúra átadásának magas fokú igénye, és eredményessége példa az utána jövőknek.

 

A 25 éve működő iskolánk alapító tagja. A kezdetektől meghatározó személyisége a tantestületnek. Igényes szakmai munkájával hozzájárult az iskola jó hírnevének megalapozásához. Osztályfőnöki közösségformáló munkája eredménye, hogy az első osztályaival is rendszeres kapcsolatot tart. Színészi képességeit felhasználva iskolánk ünnepségeit hozzáértéssel, gazdag tartalommal, változatos előadásokkal szervezte meg. Tanítványaival próza és versmondó versenyeken a legjobb helyezéseket érte el. Több tanítványa országos versenyeken is győztesként szerepelt. Színjátszó csoportjával neves fesztiválokon lépett fel eredményesen. Minden osztályával sikerült megszerettetni a színházat. A közösség iránt való elkötelezettségét színes egyénisége, jó kapcsolatépítő képessége, humora teljessé teszi, ezáltal mindenki által elfogadott személy. Nagy munkabírású, feladatot soha vissza nem utasító kolléga. Életét a keresztény értékrend szerint éli, ezt a szemléletet tanári közösségében is igyekszik erősíteni.

Budapest, 2018. június 15.

 

Szabóné Farkas Éva

igazgató

 IGAZGATÓI LAUDÁTIÓ

Szent Gellért-díj adományozására

 

Orsolya Jánosné

Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola

 

A 25 éve működő iskolánk tantestületének alapító tagja. Következetes és szilárd alapokon álló értékrendjével, az igazi szolgáló szeretet gyakorlásával tantestületünk meghatározó személyisége.

 

A 25 éve működő iskolánk alapító tagja. Igényes munkájával hozzájárult az iskola színvonalának emeléséhez. Munkájában kitartó, rendszerető, kiváló szépérzékkel rendelkező vizuális kultúrát és matematikát oktató tanár. Biztos szakmai tudásával, igényességével végezte a neki szánt feladatokat.  Csendes, de határozott egyéniség, aki ünnepélyeink díszleteinek elkészítésével, jó ötleteivel segítette mások munkáját is. Nevéhez köthető az iskola dekorálása, emlékkönyveink képanyagának rendezése, a ballagóknak szánt búcsú-füzetek összeállítása. Tanítványait eredményesen versenyeztette mind a matematika, mind rajz tantárgyakban. Jó elgondolásai, ötletei révén iskolánk szépen, egységesen díszített, a régi évfolyamok tablói is a falakra kerültek. A tantestületben kiáll a nehézségek keresztény értékrend szerint való rendezése érdekében. Személye, lelkisége gazdagítja színes tanári közösségünket, munkáját, létét az igazi szolgáló szeretet jellemzi.

Budapest, 2018. június 15.

 

Szabóné Farkas Éva

igazgató

 

Iskolánk a 2017/18-as tanévben ünnepelte alapításának 25. évfordulóját. Jubileumi ünnepségünk 2018. áprilisában került megrendezésre, régi tanáraink és diákjaink voltak vendégeink.Tovább »

Április 11-én iskolánkban is megünnepeltük a költészet napját. Azon a héten reggelenként az iskolarádión keresztül versek hangzottak el. A feladat az volt, találják ki, a vers szerzőjét, címét,előadóját. Tovább »

„Tornateremjen!” – Megáldották a pestszentlőrinci katolikus iskola új tornatermét

Erdő Péter bíboros áldotta meg március 21-én az idén 25 éves jubileumát ünneplő pestszentlőrinci Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola új tornatermét. Az intézmény több mint 350 diákja már 2017 decemberében birtokba vette a létesítményt.

A cikk folytatása és sok-sok kép a www.magyarkurir.hu oldalán.

Az idei jótékonysági bált 2018. január 12-én rendeztük a Rózsa Művelődési Házban.  Részletek a rendezvényről hamarosan…

Fennállásának 25. évfordulóját ünneplő iskolánk idén 10. alkalommal rendezte meg ezt a nemes versenyt az egyházmegye általános iskolái között. A „Reformáció 500” jegyében pedig meghívtuk kerületünk protestáns iskoláit is, akik örömmel tettek eleget az invitálásnak.

Rekordot döntöttünk – már ami a versenyre jelentkezők számát illeti: 161 tanuló nevezett 15 iskolából! Az ilyenkor szokásos betegségek miatt végülis 149 diák mérte össze tudását 6., 7. és 8. évfolyamon.

A diákok 60 percet kaptak a feladatlapok kitöltésére, majd egy agapét követően 4 helyszínen, forgószínpadszerűen különböző játékos foglalkozásokon vehettek részt. Ez idő alatt a kísérő kollégákkal együtt kijavítottuk a feladatlapokat, számítógépen rögzítettük az elért pontokat, s néhány perccel később már nyomtatva előállt a rangsor, kihirdettük az eredményt. Támogatóink jóvoltából igényes ajándékokkal – könyv, szótár, receptkönyv – kedveskedtünk a helyezetteknek. Egy – a délután folyamán megtanult – több nyelven írt dal eléneklésével vettünk búcsút a jó hangulatú versenytől és egymástól.

Gratulálunk az eredményekhez!Köszönet mindenkinek!

Iskolánkban megemlékeztünk Szabó Magda születésének 100. évfordulójáról. Czétényi Kata néni egy kis kiállítást rendezett az író életéről, pályájáról az aulában.

Ezen kívül a 7. és a 8. évfolyam számára csapatversenyt hirdettünk. A verseny megkezdése előtt minden hetedikes és nyolcadikos osztály megnézte az Abigél című filmet. A feladatok elsősorban az írónő életrajzára, az Abigél című regény és film ismeretére épültek. Fényképeket is kellett készíteniük, és egy jelenetet állókép formában.  A feladatlapok kitöltése után egy időutazáson vettek részt a versenyzők: könyvtárunkban “találkozhattak” az írónővel, aki sokat mesélt életéről, hivatásáról, a regény szereplőiről. A diákoknak ezután egy élménybeszámolót kellett készíteniük a délutánról.

6 csapat vett részt  a versenyen, a következő eredmények születtek:

 1. helyezés: Argay Zsófia, Bata Margit, Pádár Annamária, Szarvas Lelle 7.b osztály csapata

 2. helyezés: Horváth Luca, Mátyássy Virág 7.c osztály csapata

 3. helyezés: Gáspár Péter, Pencz Boglárka, Seres Bálint, Vizkelety Hanna 7.b osztály csapata

Mindenkinek szívből gratulálunk!

 

Újabb nagy sikert értek el néptáncosaink.
A “Bokréta” és a “Kenderkóc” a jászfényszarui Fény-fesztiválon jártak, ahol mindkét csoportunk Arany-minősítést kapott.
Ezenkívül a Bokréta megkapta a “Legstílusosabban táncoló együttes”, a Kenderkóc pedig a “Legjobban éneklő együttes” különdíját is!
Szabó Jázmin a “Legjobb női szólótáncos” különdíját kapta meg.
Gratulálunk nekik!

A Bokréta előadását itt tekinthetik meg: https://youtu.be/A5T8QDyRUQ8

A Kenderkócét itt tekinthetik meg: https://youtu.be/-j6zt7Yvhj8

Szepsiben jártak a Szent Lőrincesek

 

Szepsi város (Felvidék, Szlovákia) szeptemberben egy 4 napos programra hívta meg testvérvárosait, melyen 7 város (Szepsi, Tsisnov – Csehország, Karcag, Encs, Edelény, Siklós és Budapest – XVIII. ker.) 70 gyerekkel vett részt. Így lehetett ott a Szent Lőrinc 10 fővel.  A gyerekek kalocsai koreográfiájukat a bemutatkozó esten elsöprő sikerrel mutatták be, de a búcsúesten már nemcsak a gyerekek és kísérőtanárok, hanem a 7 város polgármesterei, alpolgármesterei és más prominens személyiségei előtt is eltáncolták – tulajdonképpen közkívánatra, hiszen ezen az estén ez volt az egyetlen bemutatott produkció.

A gyerekek fantasztikus programokon vehettek részt: Szepsiben játékos városnézést szerveztek nekünk, Kassán egy egész délutánt tölthettünk el, megismerhettük a város legfontosabb nevezetességeit. A legszebb emlékeink között biztosan megmarad, amikor ez a tíz gyerek II. Rákóczi Ferenc sírjánál olyan szépen és hangosan énekelte el a magyar Himnuszt, hogy az idegenvezető néni rögtön felengedte őket a királyi lépcsőn a karzatra is.

Óriási élmény volt a gyerekeknek a jászói cseppkőbarlang , de az utolsó napi kirándulás a szádelői szurdokba  – gyönyörű napsütésben – csodálatos volt. A szepsi önkormányzattól két kedves hölgy vállalta a vezetésünket a szurdokban – ide már csak a mi tíz gyerekünk ment. Minden kidőlt fára felmásztak, a patakban ugráltak, élvezték az őszi erdő minden fuvallatát.  A legszebb az volt ebben a kirándulásban, amikor a két hölgy, akikkel én beszélgetve sétáltam hátul, elmondta, hogy picit tartottak ettől a kirándulástól, azt gondolták, hogy ezeket a gyerekeket már nem köti le az erdő meg néhány szikla.  Nagyon örültek, amikor türelmesen meg kellett várnunk, hogy a patakba bedőlt fáról mind a tízen visszamásszanak, és amikor látták, hogy ezeket a gyerekeket alig lehetett kiparancsolni az erdőből, mert már indulni kellett hazafelé.

A csattanója pedig nem is lehetne más a kis történetünknek, mint hogy a 7 város között rendezett sportversenyt és ügyességi vetélkedőt (itt kell megjegyeznem, hogy rajtunk kívül csak egy általános iskolás csoport volt, a többiek gimnáziumokból érkeztek, idősebbek voltak) MEGNYERTÜK!

Nagyon köszönöm az eddigi együttműködést azoknak, akik segítettek, részt vettek a bálon, vagy “csak” támogatni tudták ezt a jó kis rendezvényt! Az csupán a bálon derült ki, hogy ez volt a jubileumi, 20. a sorban. Szerintem jó volt a hangulat, pörgősek a programok, igaz, hogy a papírforma műsorrend – kérésekre – újra fejre állt, viszont ez senkinél nem okozott fejfájást. Újra sikere volt a táncháznak, az élőzenés össztáncnak, volt tanítványunk fellépésének, az árverésnek, remek tombolákat küldtetek, s a vacsi (beleértve a 22 adag vega fogást is) még repetának is elég volt.

A közel 140 fős bálról az alapítvány számlájára 500 eFt-ot meghaladó összeget tudunk a  héten befizetni! (Az elmúlt évben 180-as volt a létszám, majd’ 800 eFt-os alapítványi befizetéssel.) Az igazgató asszony bejelentette, hogy ebből  a kirándulások támogatásán túl, a nyár végére szárba szökkenő tornaterem sporteszközeihez is hozzá tudunk járulni. Lesz helye bőven, mivel mászókötél, bordásfal, zsámoly, stb. is kell egy alapfelszereltséghez. (Ha nem is keresztet a gyűrűn, de egy jó saslengést a korláton magam is be fogok mutatni az avatón, Csaba “bá” vállalta a részrehajló pontozást.) Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, mennyire respektálják kerületünkben iskolánkat, így újabb lehetőség nyílik majd arra, hogy pályázatokon indulva hamar kiegészíthessük a leendő tornaterem felszereléseit.

CSORVÁSI László Ábel

a Szülői Választmány elnöke

Loading...