Híreink

Iskolánk életének kisebb-nagyobb eseményei:

Iskolánk a 2017/18-as tanévben ünnepelte alapításának 25. évfordulóját. Jubileumi ünnepségünk 2018. áprilisában került megrendezésre, régi tanáraink és diákjaink voltak vendégeink.Tovább »

Április 11-én iskolánkban is megünnepeltük a költészet napját. Azon a héten reggelenként az iskolarádión keresztül versek hangzottak el. A feladat az volt, találják ki, a vers szerzőjét, címét,előadóját. Tovább »

„Tornateremjen!” – Megáldották a pestszentlőrinci katolikus iskola új tornatermét

Erdő Péter bíboros áldotta meg március 21-én az idén 25 éves jubileumát ünneplő pestszentlőrinci Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola új tornatermét. Az intézmény több mint 350 diákja már 2017 decemberében birtokba vette a létesítményt.

A cikk folytatása és sok-sok kép a www.magyarkurir.hu oldalán.

Az idei jótékonysági bált 2018. január 12-én rendeztük a Rózsa Művelődési Házban.  Részletek a rendezvényről hamarosan…

Fennállásának 25. évfordulóját ünneplő iskolánk idén 10. alkalommal rendezte meg ezt a nemes versenyt az egyházmegye általános iskolái között. A „Reformáció 500” jegyében pedig meghívtuk kerületünk protestáns iskoláit is, akik örömmel tettek eleget az invitálásnak.

Rekordot döntöttünk – már ami a versenyre jelentkezők számát illeti: 161 tanuló nevezett 15 iskolából! Az ilyenkor szokásos betegségek miatt végülis 149 diák mérte össze tudását 6., 7. és 8. évfolyamon.

A diákok 60 percet kaptak a feladatlapok kitöltésére, majd egy agapét követően 4 helyszínen, forgószínpadszerűen különböző játékos foglalkozásokon vehettek részt. Ez idő alatt a kísérő kollégákkal együtt kijavítottuk a feladatlapokat, számítógépen rögzítettük az elért pontokat, s néhány perccel később már nyomtatva előállt a rangsor, kihirdettük az eredményt. Támogatóink jóvoltából igényes ajándékokkal – könyv, szótár, receptkönyv – kedveskedtünk a helyezetteknek. Egy – a délután folyamán megtanult – több nyelven írt dal eléneklésével vettünk búcsút a jó hangulatú versenytől és egymástól.

Gratulálunk az eredményekhez!Köszönet mindenkinek!

Iskolánkban megemlékeztünk Szabó Magda születésének 100. évfordulójáról. Czétényi Kata néni egy kis kiállítást rendezett az író életéről, pályájáról az aulában.

Ezen kívül a 7. és a 8. évfolyam számára csapatversenyt hirdettünk. A verseny megkezdése előtt minden hetedikes és nyolcadikos osztály megnézte az Abigél című filmet. A feladatok elsősorban az írónő életrajzára, az Abigél című regény és film ismeretére épültek. Fényképeket is kellett készíteniük, és egy jelenetet állókép formában.  A feladatlapok kitöltése után egy időutazáson vettek részt a versenyzők: könyvtárunkban “találkozhattak” az írónővel, aki sokat mesélt életéről, hivatásáról, a regény szereplőiről. A diákoknak ezután egy élménybeszámolót kellett készíteniük a délutánról.

6 csapat vett részt  a versenyen, a következő eredmények születtek:

 1. helyezés: Argay Zsófia, Bata Margit, Pádár Annamária, Szarvas Lelle 7.b osztály csapata

 2. helyezés: Horváth Luca, Mátyássy Virág 7.c osztály csapata

 3. helyezés: Gáspár Péter, Pencz Boglárka, Seres Bálint, Vizkelety Hanna 7.b osztály csapata

Mindenkinek szívből gratulálunk!

 

Újabb nagy sikert értek el néptáncosaink.
A “Bokréta” és a “Kenderkóc” a jászfényszarui Fény-fesztiválon jártak, ahol mindkét csoportunk Arany-minősítést kapott.
Ezenkívül a Bokréta megkapta a “Legstílusosabban táncoló együttes”, a Kenderkóc pedig a “Legjobban éneklő együttes” különdíját is!
Szabó Jázmin a “Legjobb női szólótáncos” különdíját kapta meg.
Gratulálunk nekik!

A Bokréta előadását itt tekinthetik meg: https://youtu.be/A5T8QDyRUQ8

A Kenderkócét itt tekinthetik meg: https://youtu.be/-j6zt7Yvhj8

Szepsiben jártak a Szent Lőrincesek

 

Szepsi város (Felvidék, Szlovákia) szeptemberben egy 4 napos programra hívta meg testvérvárosait, melyen 7 város (Szepsi, Tsisnov – Csehország, Karcag, Encs, Edelény, Siklós és Budapest – XVIII. ker.) 70 gyerekkel vett részt. Így lehetett ott a Szent Lőrinc 10 fővel.  A gyerekek kalocsai koreográfiájukat a bemutatkozó esten elsöprő sikerrel mutatták be, de a búcsúesten már nemcsak a gyerekek és kísérőtanárok, hanem a 7 város polgármesterei, alpolgármesterei és más prominens személyiségei előtt is eltáncolták – tulajdonképpen közkívánatra, hiszen ezen az estén ez volt az egyetlen bemutatott produkció.

A gyerekek fantasztikus programokon vehettek részt: Szepsiben játékos városnézést szerveztek nekünk, Kassán egy egész délutánt tölthettünk el, megismerhettük a város legfontosabb nevezetességeit. A legszebb emlékeink között biztosan megmarad, amikor ez a tíz gyerek II. Rákóczi Ferenc sírjánál olyan szépen és hangosan énekelte el a magyar Himnuszt, hogy az idegenvezető néni rögtön felengedte őket a királyi lépcsőn a karzatra is.

Óriási élmény volt a gyerekeknek a jászói cseppkőbarlang , de az utolsó napi kirándulás a szádelői szurdokba  – gyönyörű napsütésben – csodálatos volt. A szepsi önkormányzattól két kedves hölgy vállalta a vezetésünket a szurdokban – ide már csak a mi tíz gyerekünk ment. Minden kidőlt fára felmásztak, a patakban ugráltak, élvezték az őszi erdő minden fuvallatát.  A legszebb az volt ebben a kirándulásban, amikor a két hölgy, akikkel én beszélgetve sétáltam hátul, elmondta, hogy picit tartottak ettől a kirándulástól, azt gondolták, hogy ezeket a gyerekeket már nem köti le az erdő meg néhány szikla.  Nagyon örültek, amikor türelmesen meg kellett várnunk, hogy a patakba bedőlt fáról mind a tízen visszamásszanak, és amikor látták, hogy ezeket a gyerekeket alig lehetett kiparancsolni az erdőből, mert már indulni kellett hazafelé.

A csattanója pedig nem is lehetne más a kis történetünknek, mint hogy a 7 város között rendezett sportversenyt és ügyességi vetélkedőt (itt kell megjegyeznem, hogy rajtunk kívül csak egy általános iskolás csoport volt, a többiek gimnáziumokból érkeztek, idősebbek voltak) MEGNYERTÜK!

Nagyon köszönöm az eddigi együttműködést azoknak, akik segítettek, részt vettek a bálon, vagy “csak” támogatni tudták ezt a jó kis rendezvényt! Az csupán a bálon derült ki, hogy ez volt a jubileumi, 20. a sorban. Szerintem jó volt a hangulat, pörgősek a programok, igaz, hogy a papírforma műsorrend – kérésekre – újra fejre állt, viszont ez senkinél nem okozott fejfájást. Újra sikere volt a táncháznak, az élőzenés össztáncnak, volt tanítványunk fellépésének, az árverésnek, remek tombolákat küldtetek, s a vacsi (beleértve a 22 adag vega fogást is) még repetának is elég volt.

A közel 140 fős bálról az alapítvány számlájára 500 eFt-ot meghaladó összeget tudunk a  héten befizetni! (Az elmúlt évben 180-as volt a létszám, majd’ 800 eFt-os alapítványi befizetéssel.) Az igazgató asszony bejelentette, hogy ebből  a kirándulások támogatásán túl, a nyár végére szárba szökkenő tornaterem sporteszközeihez is hozzá tudunk járulni. Lesz helye bőven, mivel mászókötél, bordásfal, zsámoly, stb. is kell egy alapfelszereltséghez. (Ha nem is keresztet a gyűrűn, de egy jó saslengést a korláton magam is be fogok mutatni az avatón, Csaba “bá” vállalta a részrehajló pontozást.) Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, mennyire respektálják kerületünkben iskolánkat, így újabb lehetőség nyílik majd arra, hogy pályázatokon indulva hamar kiegészíthessük a leendő tornaterem felszereléseit.

CSORVÁSI László Ábel

a Szülői Választmány elnöke

Az iskola udvarán a kivágásra ítélt fák helyére új csemetéket ültettünk. Minden osztály a saját fáját gondozza.

Indulás ideje: 2018. február 1.

Képek a kirándulásról: