Az idei évben sikerült a 2 évvel ezelőtt megnyert „Határtalanul” pályázat keretében a 7-8. évfolyamosokkal eljutni Székelyföldre.

A Covid időszak után felüdülés volt újra útra kelni és ezeken a tájakon barangolni. A cél az volt, hogy egy kis ízelítőt adjunk a gyerekeknek az Erdélyben élő magyarság mindennapjaiból, a történelmi Magyarország legfontosabb eseményeinek helyszínein kirándulni, és a valaha itt élt nagyjaink életét megismerni.

A Székelyföld felé vezető utunkon megálltunk Nagyváradon és ellátogattunk a székesegyházba, Körösfőn a református templomba, Kolozsváron pedig Mátyás király szülőházát és lovasszobrát és a Szent Mihály templomot néztük. Így jó későn érkeztünk meg úticélunkhoz.

A szállásunk Tusnádfürdőn a Szent Kristóf panzióban volt, ahol igazi magyar vendégszeretettel fogadtak minket házigazdáink.

Minden nap innen indultunk csillagtúra szerűen, hogy estére élményekkel gazdagodva térjünk vissza.

Az öt nap alatt sok szép helyre eljutottunk és jutott idő arra is, hogy a Hargita lábaihoz egy csodálatos szekérkirándulást tegyünk.

Voltunk Székelyudvarhelyen, Szelykefürdőn megnéztük az újonnan épült Mini Erdély Parkot, Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét és megnéztük a parajdi sóbányát is.

Jártunk Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Kézdivásárhelyen, meglátogattunk az egyik legszebb szász erődtemplomot Prázsmáron és megkoszorúztuk Nyerges-tetőn az 1849-es emlékművet illetve megkerestük a kerületünk által állított kopjafákat a dombon.

Egyik legszebb élményünk a Békás-szoros, Gyilkos-tóhoz szervezett kirándulás volt.

Egyik reggel megnéztük a közeli Szent Anna tavat és a Mohos-lápot, majd ezután Újtusnádon szekerekre szálltunk és kiszekereztünk a Hargita egy gyönyörű tisztására, ahol egy szabadtéri szentmisén is részt vettünk. A mise után a helyiek lakomát rendeztek nekünk. Alig bírtuk megenni a sok sült szalonnát, micset, flekkent, salátákat.

A hazafelé vezető utunkon megálltunk Gyulafehérváron, ahol egy nagyon részletes vezetést kaptunk az Érseki palotában és a Székesegyházban.

Késő este elfáradva, de csodálatos élményekkel telve érkeztünk haza Pestszentlőrincre.