A 2024-es Fenntarthatósági Témahéten nagy hangsúlyt fektettünk a négy, országosan meghatározott tárgykörre: a globális problémákra, a hulladékra, a légkörre és a tudatos fogyasztásra. Amellett, hogy minden évfolyam, még az alsó tagozatosok is bekapcsolódtak, a témahét körüli munka oroszlánrészét – idén újdonságként – a hetedik és nyolcadik évfolyam végezte. Figyelemfelhívó plakátokat készítettek, és PPT-prezentációval egybekötött előadásokat tartottak, amelyeket az alsóbb osztályosok megnéztek, később játékos formában számot adva a nagyobbaktól tanult információkról. Minden osztály dolgozott  az iskolakertben: a saját, magaságyásban elhelyezett virágait ápolta, segédkezett a komposztálásban, és gondozta a málna-, ribizli- és szederbokrokat. Még új ágyásokat is létesítettünk közösen, kukoricával és cukorborsóval beültetve. Ezek mellett fölfedeztük, hogy egy gerlepár rakott fészket a kertben, valamint a sün-odúnak is örültek a gyerekek. Madáritatókat és -etetőket helyeztünk el ősfás parkunkban.

Beszéltünk Ferenc pápa Laudato si enciklikájának kapcsán az Isten által teremtett világ védelméről és az ökológiai megtérésről. A hetet gitáros dicsőítéssel zártuk, amelynek keretében elmondtuk a lentebb olvasható imádságot, amit szintén Ferenc pápa írt.

 

Ima földünkért

Mindenható Isten, te az egész világmindenségben, de legkisebb teremtményedben is jelen vagy, és gyengéd szeretettel veszed körül mindazt, mi létezik. Öntsd belénk szereteted erejét, hogy óvjuk az életet és a szépséget, tölts el minket békével, hogy fivérként és nővérként éljünk, és ne ártsunk senkinek! Szegények Istene, segíts, hogy megmentsük azokat, akik e földön magukra hagyva és elfeledve élnek, de akik oly értékesek szemedben! Gyógyítsd meg életünket, hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói, a szépség terjesztői legyünk, ne a szennyezésé és a pusztításé! Érintsd meg azok szívét, akik csak haszonra törekszenek, a szegények és a föld kárára! Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét, hogy ámulattal tekintsünk rájuk, hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk minden teremtménnyel végtelen világosságod felé vezető utunkon! Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy! Kérünk, légy segítésünkre az igazságosságért, a szeretetért és a békéért folytatott küzdelmünkben. Ámen.