Korábban a Mátyás témahét keretében már többször ismerkedtünk Mátyás király korával. A gyerekek kiselőadásokat készítettek, illetve feldolgoztuk Tatay Sándor: Kinizsi Pál című regényét is. Az egész tanévünkön átívelő témára rímelt a budai Várban megrendezett Corvina kiállítás is.

A 4.a tanulói a következő beszámolót fogalmazták a kiállításról:

A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállításon jártunk

Már hetek óta a Hunyadiakkal, Kinizsivel, Mátyás királlyal foglalkoztunk az olvasás órákon. Volt olyan óránk is, amikor Dolli néni a corvinákról mesélt nekünk. Egyik napon közölte velünk, hogy elmegyünk az Országos Széchényi Könyvtárba és megnézzük igaziból is Mátyás király corvináit. Nagyon örültünk a hírnek.

Amikor megérkeztünk az idegenvezető néni mutatott egy makettet a könyvtárról és egy levelet Széchényi Istvántól, a könyvtár alapítójától. Miközben mentünk fel a lépcsőn a kiállító terembe, egy égboltot láttunk a fejünk felett. Állítólag ezek a csillagképek voltak akkoriban.

Azt is megtudtuk, hogy különleges ez a kiállítás, mert a világ minden részéről kölcsönkérték a kiállításhoz a kódexeket, corvinákat és ilyen sok könyv talán 20 évente, ha összejön.

A kiállítás három teremből állt. Odabent kicsit kevesebb fény és hűvösebb levegő volt a könyvek állagának megőrzése miatt. Nagyon szépen megrajzolt, megfestett, lila és piros bársonyba, bőrbe kötött könyvek voltak ott. A corvina a latin corvus szóból ered jelentése holló, amely Mátyás címerállata volt. Megtudtuk, hogy a corvinák elkészítéséhez tágas szoba, írástudás is szükséges volt és azt is melyik motívum mit jelentett. Például volt két párduc, ami az igazságot és a bűnt szimbolizálta. A gémeskút a bölcsességet. Mutatott gyönyörű sarokdíszeket, láttunk régi írószereket. Voltak olyan könyvek, amelyeket Isten dicsőítésére használtak. Az idegenvezetőnk elmesélte, hogy az utolsó török császárnál is sok corvinánk maradt, aki mielőtt visszaadta volna újraköttette, hogy szebb legyen. A régészek szerint kár volt, mert az eredeti borítóról sokkal többet leolvashattunk volna.

Mikor kijöttünk, megcsodáltuk a gyönyörű ajtódíszítést is, és megnéztünk egy kisfilmet arról, hogy egy mai ember hogyan készít el egy corvina lapot. Az elkészített mű is ki volt állítva. Itt készítettük az egyik csoportképet is.

Mindenkinek nagyon tetszett a kiállítás. Érdemes volt elmenni oda, sok érdekességet megtudtunk. Örömteli szívvel tértünk vissza az iskolába.

4.a osztály tanulói