Szent Balázs a tizennégy segítő szent egyike, és a torokfájás mellett sok más testi betegség gyógyítójaként is számontartjuk. Az ő ünnepén, február 3-án (pénteken) szentmisét tartott nálunk Eredics Gergő atya és Faragó András diakónus, majd Balázs-áldásban részesült az iskola közössége Dr. Harmai Gábor plébános atya segítségével. Az atyák egymáshoz rögzített gyertyákkal járták körbe az osztályokat, és az alábbi szöveggel adták az áldást: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”

A nap folyamán a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola tanárait és harmadik osztályos diákjait láttuk vendégül, akik jelmezbe öltözve Szent Balázs-napi népszokásokat mutattak be. Régen ennek keretében az iskoláskorú gyermekek házról házra jártak, áldást mondtak a családoknak és adományokat gyűjtöttek. A falubeliektől kapott ételeket és pénzt tanítójuknak adták. Vendégeink ezúttal szigetközi Balázs-járást elevenítettek föl: püspöknek beöltözött diáktársukat csákóval és karddal, valamint kapitányi ruhába öltözve kísérték, és énekeltek. Színvonalas és szívet melengető produkciójuk jutalmaképpen édességet tettünk kosarukba. Ezután közös farsangi mulatságot tartottunk, majd barátságos futballmeccsre hívtuk meg őket, ami a házigazdák győzelmével végződött. Végül pedig az ebéd után vettünk búcsút.

Köszönjük látogatásukat, és hogy egy ilyen tartalmas napot tölthettünk együtt. Bízunk benne, hogy lesz folytatás, és később is találkozunk még.

Kuti Margit igazgató