A 4. b osztály 2022. szeptember 16-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban járt. A napot a legendás Feszty-körkép megtekintésével kezdtük. A Rotundában található 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép mindannyiunkat elvarázsolt.

Napunk a gátőrház megkeresésével folytatódott, ahol a látványos terepasztalon az 1879-es szegedi árvíz folyamatát néztük meg. A 3D filmvetítéseken a pusztaszeri monostor történtét és történelmünk meghatározó eseményeit láttuk a honfoglalástól napjainkig. Egy jurtában testközelből tapasztaltuk meg nomád őseink életmódjának sajátosságait: a jurtában való élet rendjét, mindennapi eszközeik használatát.

Ezután egy tanyai oskola padjaiba is beültünk. Visszarepültünk az 1920-as évekbe. A korhű berendezési tárgyak között zajló tanóra valóságos élményt nyújtott minden résztvevő számára: megismertük azon idők tanítási módszereit, eszközeit, amikor a fegyelmezés fő eszköze a nádpálca, a jó tanulók jutalma pedig alma és dió volt. Selyem- és pehelycukrot vásároltunk a szatócsboltban, kugliztunk az olvasókör udvarán. A Promenádon sétálva a XIX. század végének egy nagyvárosi és egy kisvárosi utcáján zajló élet részesei lehettünk. Láttuk az akkori üzleteket, korhű ruhát viselő viaszfigurákkal.

Felmásztunk a szentesi malomba. A tornyos szélmalom érdekessége, hogy a teteje elforgatható, ezáltal a vitorlák aránylag rövid idő alatt a szélirányba állíthatók. A molnárnak figyelnie kellett a széljárást és gyorsan cselekednie, ha a szélirány változott, mert a viharos szél kárt tehetett a vitorlákban.

Sajnos az egy nap kevés volt arra, hogy minden pecsétet begyűjthessünk a füzetünkbe, és minden kiállítóhelyen megforduljunk. Hiszen a park olyan nagy, hogy 77 focipálya férne el a területén. Számtalan látnivalóval és programmal  – mint ahogy a szlogen is mondja – Ópusztaszer visszavár.