A 2022. decemberi állatvédelmi témahéten a kevésbé ismert, esetleg nem szeretett állatokra helyeztük a hangsúlyt, például a pókokra, ezerlábúakra, ászkákra és csótányokra. Ebben az iskolai közös terráriumban tartott állatok segítettek.

A célunk az volt, hogy megismerjék a gyerekek ezeket az állatokat is, szerepüket a természet nagy és bonyolult rendszerében, és más szemmel nézzenek rájuk. Ők is a természet részei, és, ha vigyázunk a környezetünkre, rájuk is figyelnünk kell. A kezdeti „Fúj, undorító!” hangokat felváltotta  a kíváncsiság, megérintve rájöttek hogy nem is olyan szörnyűségesek. Interaktív táblán aztán még több képet és videót néztünk.

A felső tagozaton biológiát tartó kollégák tanóráikon beszélgettek az állatok hasznáról, és hogy mit tehetünk értük. Az alsó tagozaton osztályonként egyeztetett időpontokban beszélgettünk a gyerekekkel. Lehetőségük volt kérdezni, elmondani az élményeiket, és megérinteni a bevitt állatokat.

Összegezve tehát elmondható, hogy nagy hangsúlyt fektettünk az állatokkal való helyes bánásmódra és a fenntartható állatvédelemre. A foglalkozások végeztével látható volt, hogy sok gyerek előítélete megszűnt, és ezentúl másként néz az eddig esetleg észre sem vett kis rovarokra, férgekre.