Sikeres pályázatunknak köszönhetően iskolánk 2. alkalommal kapta meg az „Állatbarát Általános Iskola” címet.

Képes beszámolónk:

„Letért a mezőre, odament a madarakhoz, és elkezdett beszélni a földön csipegetőkhöz, mire a fákon ülők is mind odasereglettek, valamennyien szép csöndben várták végig a beszédet, s el nem szálltak addig, amíg Szent Ferenc áldásával égnek nem eresztette őket.” (Fioretti. Assisi Szent Ferenc virágoskertje)

 

Örömmel adjuk hírül, hogy sikeres pályázatunknak köszönhetően az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy megkaptuk az Állatbarát iskola címet.

Iskolánk alsó tagozatos tanítói, és a természettudományos tárgyakat illetve a vizuális kultúrát tanító felső tagozatos kollégák nagy hangsúlyt fektetnek az állatok megismertetésére, életmódjukra, viselkedésükre, a velük való helyes bánásmódra. A tantervben meghatározott tananyagon túl külön kitérünk az úgynevezett haszonállatok megismerésére, felhívjuk a figyelmet a kíméletes tartásukra. A gyerekek több alkalommal is bemutathatják házikedvenceiket kiselőadás és prezentáció keretében, grafikákon, festményeken, amiért jutalmat is kaphatnak. Sokan küldenek képeket kirándulásokon, kertben felfedezett állatokról.

Az egyik tantermünkben terráriumokat alakítottunk ki, amelyekben közösen tartunk agámákat, gekkókat, tücsköket, sáskákat, lisztbogarakat valamint madárpókot. Akváriumunk is van, többféle hallal. Diákjaink közösen felelősséget vállalva, felváltva gondozzák, takarítják és etetik őket kollégáink útmutatása alapján. A tananyaghoz kapcsolódóan minden osztály is tanulmányozza állatainkat.

Minden évben külön program keretében megtartjuk a Madarak és fák napját, amely igazi ünnep tanulóink számára. Meghívott előadónk élő bemutatóval hozott testközelbe néhány madarat, sőt a madármentésről és a madarak etológiájáról is sok új ismeretre tehettünk szert. A Dinnyési Madárdal tanösvényen is rengeteg új ismeretre tehettünk szert madármegfigyelés és gyűrűzés keretében.

A fákra több helyen kirakott – a gyermekek által technika és életvitel órán készített – madáretetőkben gondoskodunk a nálunk telelő madarakról. Darázsgarázst, vagy más néven rovarhotelt készítettünk, és helyeztünk el az iskolaudvaron. Tizenöt tanulóval részt vettünk a farmosi békamentő akcióban.

Az Állatbarát iskola címet 2022. júniusától egy éven keresztül vagyunk jogosultak viselni, reméljük, hogy a jövőben is sokat tehetünk a teremtett világ megóvásáért.