„Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!”
(Balassi Bálint)

 

 

Május 21-én (kedden) került sor a Szent Lőrinc Iskola pünkösdi projektjének zárónapjára, egyben a pünkösd megünneplésére. Ünnepi díszbe öltözött az aula, a „Jöjj, Szentlélek Úristen” című kiállítást iskolánk harminc diákjának alkotásaiból állította össze V. Péter Mária művésztanár.

A projektre már régóta készültünk: a testnevelés- és néptáncórákon az elmúlt héten minden osztály ügyességi vetélkedőkön választotta meg a saját pünkösdi királyát. Ezek után a zárónapon évfolyamszinten is választottunk pünkösdi királyt. Forgószínpadszerűen kellett teljesíteni olyan ügyességi próbatételeket, mint a zsákban futás, a kerékgumi-dobás, a rönkhúzás, a babzsák-hajítás vagy a kakasviadal. Urbin Judit, Zabán Klára, Kiss Attila és Komáromi Dániel vezették az egyes állomásokat.

Minden évfolyamban lett egy pünkösdi király, összesen öten birtokolják ezt a címet a tanévzáróig, ami bár valóban nem egy hosszú idő – hiszen nem véletlenül tartja a mondás, hogy rövid, mint a pünkösdi királyság -, nálunk mégis nagy jelentősége van. A pünkösdi királyoknak: Vidra Nimród 1.b, Homics Mihály 2.a, Szabó Máté 3.a, Szemerédi Ábris 4.b, Lambert Gergő 5.a, ugyanis három kívánsága teljesült. Tanév végéig nem kell sorban állniuk az iskolai ebédlőben. Énekből, testnevelésből, valamint dráma és színház tantárgyakból piros ötöst kapnak. Végül pedig plusz lehetőséget kapnak az év végi javításhoz választott tantárgyból. Emellett egy doboz csokoládét kaptak, és egy Garamvölgyi Viola tanárnő által készített királyi koronát.

A projekt lelki részét Dr. Harmai Gábor plébános atya vállalta, aki lelki útmutatót adott nekünk pünkösd ünnepének lényegével, a Szentlélek kiáradásával kapcsolatban. Pünkösdi gyónási lehetőség is volt, sőt a diákok hittanórákon is tanultak a Szentlélek természetéről és a világban való működéséről.

Később a pünkösdi királyok díszítették föl színes szalagokkal a májusfát a amelyet aztán a lányok megcsodáltak. Természetesen ők sem maradtak ki az ünneplésből, hiszen énekórákon, valamint dráma és színházórákon a lányok pünkösdölőt tanultak, és pünkösdi királylányt választottak Jäger Judit és Csizmár Enikő vezetésével. A mostani ünnepen Margó néni játszotta el a háziasszonyt, és a Franciaországból Erasmus programmal érkezett tanárkollégákkal együtt fogadta a pünkösdölőket, ahogy az régen szokás volt. Fölemelte a kendőt a pünkösdi királylányról: Pálos Lilla 1.b, a diákcsapat tagjai: Bilku Borbála 6.b és Cseh Borbála, Mándiki Mira, Rózshegyi Felícia, Szabó Nóra Molnár Réka, Lavicska Éva az 5.b osztályból jókívánságot mondott, és énekelt:

„Mi van ma? Mi van ma? Piros Pünkösd napja
Holnap lesz, holnap lesz a második napja…”

Ezzel zárták pünkösd jeles napját, az éneklők, és jókívánságokkal köszöntek el. Végül pedig táncház következett Gorácz József néptánctanárunk vezetésével.

Köszönjük minden kollégának a lelkes közreműködést az előkészítésben, a szervezésben és a lebonyolításban. Nekik köszönhetően vált maradandóvá mindannyiunk számára a 2024-es pünkösd.

Kuti Margit
igazgató