2023. szeptember 18-án (hétfőn) délután került sor a XVII. Ars Sacra Fesztivál keretében rendezett Művészettel szépet, jót, igazat című kiállítás megnyitójára a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában.

A megnyitón részt vett Oláh Gábor, az EKIF tanügyi igazgatója, és Cséby Lászlóné, az iskola alapító igazgatója, jelen voltak szülők, kollégák, rokonok, barátok, látogatók, diákok, valamint volt és jelenlegi kiállító tanulók.

Kuti Margit igazgató bevezetőjében kiemelte, hogy a Szent Lőrinc iskola idén először csatlakozott a fesztiválhoz, amelynek mottója: „Keresd a békét!”. Ehhez a Zsoltárok könyvéből származó mondathoz kapcsolódik a kiállítás címe: Művészettel szépet, jót, igazat. A kiállítás anyaga olyan témákat ölel fel, mint Szent II. János Pál pápa életének ábrázolása, Szent Kamill példája, Földünk egyik legnagyobb kincse, a víz, jelenetek az iskola életéből illetve a meseillusztrációk. „A képeket nézve büszkén mondhatom, hogy tanulóink alkotásai méltón képviselik a fesztivál célkitűzését, hogy a művészetnek és a vallásnak az emberi életben betöltött fontos szerepét hirdessék. Köszönöm V. Péter Mária művésztanárunk áldozatos munkáját, amely lehetővé tette, hogy az elmúlt tanévek legjobb alkotásait egy ilyen színvonalas fesztivál keretében bemutathassuk.” – tette hozzá Kuti Margit igazgató.

A béke, a hit és a szakrális művészet fontosságáról szóló, ihletett hangvételű beszédet mondott Farkas Ferenc Ákos érseki tanácsos, a Budapest-Terézvárosi Nagy Szent Teréz plébánia káplánja. Beszélt a művészetnek az örök értékek között elfoglalt helyéről is. „Művészettel szólni a szépről, az igazról és a jóról. Mi a szépség, a jóság, és az igazság? Végső soron maga az Isten az igazi igazság, jóság és szépség. Ő az, aki a valóságnak az alapja, ezért Ő az igazság. Ő az, akitől minden jó származik, ezért Ő maga a jóság. És Ő képviseli a szépséget is, amely az örök értékeket szemet gyönyörködtető módon mutatja meg az embereknek. Isten tehát a filozófiában ezt a három fogalmat önmagában egyesíti. A földi művészetnek tehát az a feladata, hogy ezt szentséget tükrözze vissza. Értéket adjon, és így munkálkodjon az igazi békén.”

Az ünnepi műsor, amelyet Soós Tekla 8. b osztályos diák konferált, három részből állt. Ádám Benedek 3. a osztályos tanuló szavalattal készült, a negyedik osztályosok Kabóca csoportja jászsági néptáncokat mutattak be, Dr. Diószeginé Szoboszlai Gyöngyi, Ádámné Kovács Renáta és Gorácz József felkészítésében. Derzsi-Pap Enikő, Komáromi Márton és Jäger Judit szülők pedig Schubert Ave Maria című zeneművét adták elő.

Ezután szeretetvendégség és kötetlen beszélgetés várt mindenkit, így közösen, jó hangulatban tekintettük meg a kiállítást.

 

Kuti Margit igazgató