A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola június 21-én (pénteken) tartotta 2024-es ballagását. Az ünnepséget a szülők által szervezett, bensőséges hangulatú  bankett vezette be előző nap délután, amelynek keretében ajándékot adtak gyermekeik tanítóinak és tanárainak.

A másnap délelőtti ballagást a hetedik évfolyam szervezte a nyolcadikosoknak: már kora reggeltől virággal díszítették az iskola épületét, és a tantermeket. A hetedik évfolyam képviseletében a ballagáson Rózsa Viktória fel is szólalt, és a két évfolyam jó kapcsolatáról beszélt. „Nekünk, hetedikeseknek szinte felfoghatatlan, hogy „ballagóknak” kell szólítani benneteket. Hiszen csak egy évvel vagytok idősebbek nálunk, ami nem is olyan nagy korkülönbség. Sok időt töltöttünk együtt: fociztunk, néptáncoltunk, beszélgettünk egymással. Sohasem láttunk titeket úgy, mint elérhetetlen idősebbeket, inkább felnéztünk rátok, mint egy nagy testvérre. Olyanokká akartunk válni, mint amilyennek titeket megismertünk.”

A nyolcadikosok nevében Gergely Viktória búcsúzott, aki az ünnepi beszédben a búcsúzás és az élmények fölelevenítése mellett az itt maradókhoz is szólt. „Tanárainknak kívánjuk, hogy maradjanak meg emlékeikben a közös emlékek. Kívánjuk minden diáktársunknak, hogy gazdagodjon sok élménnyel, élvezze az itt töltött időt, használja ki a tanulás éveinek minden pillanatát, és a kíváncsiságát sose hagyja elmúlni. Kedves Hetedikesek, most, amikor átveszitek tőlünk az iskola zászlóját, reméljük, hogy jó példa voltunk számotokra, kívánjuk, hogy sikerüljön, amit el szeretnétek érni.”

Kuti Margit igazgató beszédében a közös munka részleteire helyezte a hangsúlyt. „Büszkék lehetünk évfolyamotokra, hiszen voltak közöttetek, akik a tanulásban, a tanulmányi versenyeken, az idegen nyelvek területén, a művészetekben vagy éppen a sportban alkottak maradandót. Bolyai országos természettudományos és anyanyelvi versenyeken, idegennyelvi versenyeken, kémia-, matematika és fizikaversenyeken szerepeltetek sikerrel. Művészeti alkotásaitokat képeslapjainkon, kiállításainkon, naptárainkon láthatjuk viszont. A Határtalanul Kirándulás keretében Erdélybe is eljutottatok. Tehát akik ma tőlünk elbúcsúznak, azok tanulmányi és sportversenyeken kiválóan teljesítő, értékes, a világ dolgai felé nyitott fiatalok. Ezért úgy gondolom, hogy a közös munkánknak akkor is volt értelme, célja, amikor az időt éppen nem a jegyek megszerzésére, hanem projektnapokra, kirándulásokra, március 15-i, október 23-i és egyéb ünnepi műsorok készítésére fordítottuk.” Ezután Pázmány Péter híres mondatával búcsúzott: „Nemes és szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok, sok szeretet.”

A beszédek után a szülők és rokonok virággal és mindenféle ajándékokkal köszöntötték nyolcadikosokat, majd hagyományosan az iskolaépület körbejárása következett. Az ünnepség a ballagókért mondott szentmisével zárult, amelyet Faragó András atya mondott.