Bevezetés

Március 12-én pénteken a 6. b osztály zenés-verses műsorát közvetítettük online, így ünnepeltük 1848-at. Ekkorra készült el V. Péter Mária művésztanár szervezésében az iskolánk diákjainak legszebb alkotásaiból álló online kiállítás, amely a közelgő kettős ünnepet állította középpontba: március 15-ét, a forradalom és szabadságharc évfordulóját, valamint március 16-át, a magyar zászló és címer napját.

 

Tárlatvezetés V. Péter Mária művésztanár, a kiállítás szervezője tollából

A zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. A magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak e jelképek, hiszen Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival. A nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképei a magyar zászló és a nemzeti címer.

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, és összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. Az emléknap célja felhívni a magyar emberek figyelmét a nemzeti összetartás fontosságára, arra, hogy a zászló és a címer valóban a nemzetet jelképezi, függetlenül az épp aktuális politikától.

március 15-én a zászló visz ki minket ünnepelni,
míg március 16-án mi visszük ki a zászlót büszkén,
és mi ünnepeljük a zászlót.
(Szilágyi Ákos)

Magyarország hivatalos zászlaja a piros-fehér-zöld vízszintes sávokban. A nem hivatalos zászló közepén látható a címer. A nemzeti színeket együtt először 1608-ban használták. A jelenleg is használt címer 1990-ben került végleges alkalmazásra. Előtte 1918-19-ben, 1946-től 1949-ig, és 1956-ban az úgynevezett Kossuth-címer volt használatban.

A magyar zászló ünnepének alkalomból iskolánk diákjai is készítettek a nemzeti összetartozás fontosságát bemutató alkotásokat. A grafikák és festmények egyéni hangulatban, emlékképekben vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolják a magyar zászlót és címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit.

Amilyen lelkesen készültek az alább látható alkotások, olyan szeretettel ajánlom minden kedves látogató figyelmébe a kiállítást.

V. Péter Mária

művésztanár

 

Kiállító diákok

Báder Adél, 13 éves
Bajor Barnabás, 14 éves
Balogh Enikő, 13 éves
Beck Tímea, 14 éves
Bodó Blanka, 11 éves
Bodon Attila, 7 éves
Boldizsár Eszter, 13 éves
Ciceu Sára, 11 éves
Cseh Borbála, 7 éves
Dobra Emese, 13 éves
Földi Szabina, 13 éves
Fülöp Emili, 7 éves
Gergely Viktória, 11 éves
Haga Emese, 11 éves
Hofbauer Kinga, 13 éves
Kósa Réka, 12 éves
Lambert Bence, 7 éves
Langó Kinga, 12 éves
Magyar Kincső, 12 éves
Magyar Zselyke, 11 éves
Magyari Ábel, 7 éves
Magyari Nándor, 13 éves
Molnár Réka 7 éves
Pádár Katalin, 13 éves
Papp Natasa, 12 éves
Rauscher Fülöp, 12 éves
Ruis Orsolya, 11 éves
Schubert Fanni, 13 éves
Seres Dorottya, 13 éves
Soós Blanka, 7 éves
Soós Tekla, 11 éves
Szabó Levente, 7 éves
Szigeti Hanna, 7 éves
Tóth Dorottya, 13 éves
Tóth Eleonóra, 7 éves
Turi Hanna, 12 éves

 

Képgaléria