A 2023-as Kertünk kincsei – Isten ajándéka projekthét október 9-től 13-ig, hétfőtől péntekig tartott. Minden évben más témakört ölel föl ez az őszi terménybetakarításhoz kapcsolódó, hálaadó hét, az idei téma a nagymama kertje, családi kert, biokert és iskolakert fogalmak köré csoportosult. Erről tartottak diákjaink prezentációkat, szaktanárok előadásával egybekötve. Ezen a héten nyitott kapukkal vártuk az érdeklődőket. Hagyományos iskolagaléria kiállításunkat és az osztályok által készített installációkat egész héten meg lehetett tekinteni aulánkban, az emeleti képgalériában pedig alsó tagozatosaink alkotásai voltak láthatók. Projekthetünk keretében fotópályázatot is hirdettünk, Séta a kertben címmel: a felső tagozatos diákoktól azt kértük, örökítsék meg az őszi kert természeti kincseit. Kiváló alkotások születtek, amelyek honlapunkon megtekinthetők. Tanáraink, tanítóink beépítették saját óráikba a hét témáját. Szakos kollégáink különböző előadásokat, workshopokat tartottak.

Iskolakert programunk jól kapcsolódott a projekthét témájához. A gyerekek meglátogatták az iskolakertet, láthatták, hogy fejlődnek a növényeink, amit az előző és az idei évben ültettek és gondoztak. A szőlő, szeder, ribizli és az idei paradicsom, paprika, burgonya terméseit meg is kóstolhatták. Vendégül láttuk a Liliomkert Katolikus Óvoda két csoportját, körbevezettük őket osztályaink gazdagon díszített asztalai körül játékos foglalkozást tartottunk nekik, és megkínáltuk őket a friss zöldségekből és gyümölcsökből. Kész projektünket prezentáltuk az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tizenöt hallgatójának is, akik nálunk töltik csoportos gyakorlatukat.

A zárónapi kézműves foglalkozáson készítettek villás sünit, festett falevelet, mozgó szemű madarat és pamacsos őszi fát. Ezt népi gyermekjátékok bemutatása és szüreti táncmulatság követte. Eközben folyamatosan működött a szőlőprés, fáradhatatlanul hajtotta Benkovics Balázs szülő, valamint Beély Márton és Komáromi Dániel tanárok, finom musttal látva el a résztvevőket. Ezután a versenyek eredményhirdetése és iskolánk néptáncbemutatója következett: fellépett a Kankalin, a Kabóca és a Cinege csoport. A terményáldással egybekötött szentmisét pedig Dr. Harmai Gábor atya mutatta be.

Köszönettel tartozunk Kuti Margit igazgatónőnek, a projekt megálmodójának. Köszönjük a szervezést V. Péter Mária művésztanárnak, Vácziné Boray Szilvia, Bokor Zsuzsanna, Garamvölgyi Viola, Pékné Borbély Katalin, Molnár Csilla, Jäger Judit és Magyarkuti Virág kolléganőknek, Surján Kornélia művésztanárnak, Kiss Attila, Gorácz József és Kovács Ákos kollégáknak, valamint Szarvas Attila és Dr. Soósné Varga Mariann igazgatóhelyetteseknek. Köszönjük Soós Tekla és Benkovics Botond nyolcadikos diákok műsorvezetői munkáját. Hálásak vagyunk Ádám Csabának, Csüllög Károlynak, minden szülőnek, osztályfőnöknek és tanárkollégának, aki részese volt a 2023-as Kertünk kincsei – Isten ajándéka projekthét sikerének.

Alább a projekthétről szóló fényképek, lejjebb görgetve pedig a fotópályázat képei láthatók.